Могат ли котките да уринират и да се изхождат по едно и също време

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

Д а бъдеш родител на котка е страхотно, но понякога означава да се налага да обмисляме някои не толкова приятни неща. Ключова тема от съжителството с домашни любимци е тяхното ходене до тоалетна и дали нещата се случват „нормално“. Важно е да сме наясно дали мъркащият приятел уринира и се изхожда необходимите пъти всеки ден, защото това е лесен начин да се осведомим за неговото здраве.

В тази публикация ще споделим какво се счита за „нормално“ по отношение на котешкото ходене до тоалетна.

Котките могат ли да вършат всичките си нужди едновременно и това нормално ли е?

Краткият отговор на този въпрос е - обикновено не. Котките са доста внимателни към навиците си за ходене на тоалетна и често предпочитат да пишкат и да се изхождат отделно, а често това се случва в различни тоалетни (ако сте спазили правилото да имате две тоалетни за една котка).  Доста необичайно е да откриете, че вашата котка е уринирала и се е изходила по едно и също време на едно и също място. Именно поради тази причина се препоръчва да имате повече котешки тоалетни на разположение, за да да отговаряте на взискателните стандарти на мъркащия приятел.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това е особено важно, ако имате няколко котки в домакинството си. Тези приятели са териториални, когато става въпрос за използване на тоалетна и не желаят да споделят това пространство с друга котка. Все пак, при някои котки това работи, така че ако вашите се разбират и нямат проблеми с това - бихте могли да имате и една, но за всеки случай трябва да имате и резервна.

Зравословно ходене до тоалетна при котки

Средно здрава котка се изхожда поне веднъж на ден, а що се отнася до уринирането - това може да се случва 2-4 пъти на ден. Изпражненията трябва да са тъмнокафяви и твърди, но не прекалено.

Винаги когато забележите, че навиците за ходене до тоалетна на вашата котка са нарушени по някакъв начин - посетете ветеринарен лекар, защото това може да е индикация за проблем, който трябва да се лекува.

Вижте още:

Колко пъти на ден уринират котките

Колко пъти на ден се изхождат котките

Защо някои котки уринират в тоалетната си, но се изхождат извън нея

Виж още