Защо някои котки уринират в тоалетната си, но се изхождат извън нея

котка тоалетна Снимка: iStock

П онякога изглежда, че животът с котка, която ходи до тоалетна в апартамент е много по-лесно, отколкото ежедневните разходки с куче всеки ден. На теория всичко това звучи прекрасно - имаме котка, която използва тоалетната си, а за да я почистим ни трябват няколко минути всеки ден.

Въпреки това, всеки стопанин знае, че въпросът с котешката тоалетна често е деликатен. Котките са взискателни, когато става въпрос за тоалетната и е доста обичайно да се случват инциденти.

Може да бъде разочароващо и трудно да се опитвате да определите проблема и след това да го отстраните. Още по-сложно би било, ако мъркащият приятел използва тоалетната си, но само в някои случаи, а именно - да уринира в нея, но да се изхожда извън нея.

Има ли обяснение защо котките го правят?

Dogsandcats.bg

Защо котките не винаги използват тоалетните си

Има милион причини, поради които котките могат да ходят до тоалетна извън нея. Някои от „най-тривиалните“ са свързани с мястото, на което е поставена, видът пясък, или пък нивото на чистота.

При мъжките котки може да е по-типично да се изхождат в тоалетната си, но да уринират извън нея и това може да се случи с цел маркиране. Ситуацията, в която се случва обратното е доста по-необичайна. Затова ви представяме няколко идеи и техники, които да опитате, за да преборите проблема:

  • Говорете с вашия ветеринарен лекар

При всяко странно котешко поведение, което се появява изведнъж, трябва да изключим проблем със здравето. Ако мъркащият приятел прекрасно е използвал тоалетната си, но изведнъж започне да уринира в нея, но да се изхожда извън нея - може би е налице някакъв дискомфорт.

  • Направете необходимите промени

Ако има физически или психически проблем с вашата котка, който ветеринарният лекар е открил, важно е да следвате препоръките за лечение. В случай, че гальовният приятел има запек, например и това да го кара да се изхожда извън тоалетната си - ветеринарният лекар ще помогне с насоки с каква храна да го храните или пък какви лекарства котката трябва да приема.

  • Уверете се, че тоалетната е чиста

Редовната грижа за котешката тоалетна е ключ към щастлива котка (а в това число и доволни стопани). Възможно е мяукащият приятел да е взискателен и да не му е приятно да ходи до тоалетна, когато тя е мръсна. В такава ситуация бихте могли да я почиствате сутрин и вечер.

  • Опитайте с различен пясък

Ако имате ново коте у дома и то е свикнало с един вид пясък, а вие поставяте друг - това може да е проблем. По принцип, може да отнеме време мяукащото животинче да се напасне, но може и никога да не свикне, така че ще трябва да се върнете към старата постелка. Не е изключено и котката изведнъж да спре да харесва пясъка си за тоалетна без причина. Нямате друг избор, освен да се примирите с нейния избор и да пробвате друга.

котка тоалетнаСнимка: iStock

  • Проблемът може да е в тоалетната

Точно като пробламе с постелката, вашата котка може просто да не харесва тоалетната си. Някои гальовни животни имат предпочитания за вида тоалетна - открита или закрита, малка или голяма. Можете да купите втора и да видите как гальовния спътник реагира.

  • Добавете още една тоалетна

Знаете ли правилото колко котешки тоалетни трябва да имате? Общото правило е че всеки мъркащ домашен любимец трябва да има две тоалетни. Разбира се, някои котки нямат проблеми само с една, но ако се появят такива - може да опитате с втора. По-големият брой на котешки тоалетни насърчава котките да ги използват по предназначение.

  • Уверете се, че котката ви има достъп до тоалетната си

Въпреки че това може да звучи странно, но е важно котката ви винаги да има достъп до тоалетната си. Ако тя се намира в банята - следва да държите вратата отворена винаги, освен когато самите вие не сте вътре. Не бива да я поставяте в шкафове или да я криете зад гардероби, защото това може да стресира котката ви и тя да реши да не я използва. Уверете се, че мъркащият приятел свободно може да влиза и излиза от нея.

Колкото и да са неприятни тези проблеми, те са част от живота с котка. За да улесним както нея, така и нас - трябва да помислим от какво се нуждае мъркащият ни спътник и да се опитаме да му осигурим необходимия комфорт.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Коя постелка за котешка тоалетна да избера - бентонитна или растителна

Виж още