Може ли котка да се зарази с настинка от куче

котка и куче Снимка: iStock

А ко имате домакинство с деца и домашни любимци знаете колко лесто се разпространяват сезонни подсмърчания, настинки, грипове и т.н. Трудно е да се живее в непосредствена близост до други хора без да се споделя болестта между всички от време на време.

В повечето случаи настинките са специфични за вида. Същото важи и за нашите кучета и котки. Всички те са способни да се разболеят, но могат ли да си прехвърлят болестта един на друг?

Как се разпространяват настинките при животните?

Животните се разболяват по същия начин, както и ние. Точно както нашето кихане може да съдържа инфекциозни частици, предаващи се покрай грипни инфекции и други заболявания, кучетата и котките могат да направят същото. Болестта може да се разпространи чрез кашлица, кихане, близане, игра с общи играчки, хранене от общи купи и всичко друго, което пренася малки молекули през въздуха, за да бъдат вдишани или погълнати.

котка и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Докато вирусите могат да обитават няколко вида в зависимост от вируса и възможните мутации, като цяло е нетипично е кучетата и котките да се заразят с една и съща вирусна настинка.

Става ли дума просто за настинка?

Настинките, които засягат хората, обикновено се причиняват от риновируси. Тези конкретни вируси са уникални за хората и обикновено не заразяват нашите домашни любимци. Като цяло съществува риск да предадем от нашите бактерии на косматите ни приятели, тъй като ги гушкаме, целуваме и кихаме около тях, но не се случва често.

Котките обикновено получават херпесвирус и калицивирус, докато кучетата имат респираторен коронавирус, кучешки аденовирус и кучешка параинфлуенца. Някои от тези имена може да звучат познато, защото много от тези вируси имат ваксини за защита срещу тях.

Въпреки че и кучетата, и котките са ваксинирани срещу много от тези вируси, ваксините не са 100% сигурни. Ваксините почти са изкоренили проблеми като чумата, настинките и грипните вируси, но могат да мутират и да се появят при някое животинче, което не е ваксинирано или е с компрометирана имунна система.

Сериозни ли са настинките при кучета и котки?

котка и кучеСнимка: iStock

Както при всичко друго, тези вируси могат да бъдат много сериозни, въпреки че повечето домашни любимци се възстановяват напълно. Фактори като цялостното здраве и начин на живот са ключови за това доколко ще е сериозна настинката при косматите приятели.

Ако подозирате, че вашето куче или котка имат настинка, е добра идея е да ги отделите и да заведете болното животинче на ветеринар. Той ще прегледа домашнию любимец и ще даде съвет как болестта да не се разпространява при другите животни. Някои заболявания могат да бъдат много заразни и да причинят много повече усложнения, отколкото е необходимо.

Макар че котките, кучетата и хората не споделят едни и също вируси, все пак се случват предавания на вируси и бактерии между видовете. Съществуват зоонозни болести, които се прехвърлят от животно на човек и обратното. Ако подозирате че котката или кучето ви са болни - не се бавете и потърсете ветеринарна помощ възможно най-скоро, за да предотвратите каквито и да било бъдещи проблеми със здравето на животните.

Не забравяйте, че рутинните ваксини са насочени към много вируси на настинка и грип. Ако вашите домашни любимци не са в крак с ваксините, това може да причини заболяване, което може да варира по тежест. Ако имате въпроси или се притеснявате за вашите домашни любимци, не се колебайте да посетите ветеринарния лекар, за да се уверите в здравето на пухкавите ви приятели.

Вижте още:

Котката ми ме ближе - опасна ли е слюнката?

Мога ли да заразя котката ми с настинка

Виж още