Може ли пясъкът да се използва като заместител на котешка тоалетна?

котка използва тоалетна навън Снимка: iStock

В ъпреки че притежаването на домашни любимци има няколко предимства, то има и последици за околната среда. Котките поставят изисквания към околната среда по два основни начина. Производството на храна за домашни любимци изисква впрягането на значителен брой ресурси - изисква тонове вода, време, земя и енергия. А процесите, свързани с получаването на котешка постелка за тоалетна и изхвърлянето на котешки отпадъци, също поставят вредят на околната среда, тъй като много традиционни продукти за котешка тоалетна не са биоразградими и завършват на сметищата.

Ако търсите начин да намалите отпечатъка на вашата котка върху околната среда и искате да преминете към естествен заместител на тоалетната, може би се чудите дали да използвате пясък. Пясъкът е звучи като добра опция, тъй като е лесно достъпен, евтин и позволява на котките да се облекчат в естествено вещество. Котките в дивата природа са естествено привлечени да извършват работите си на меки, пясъчни места, които им позволяват да погребат доказателствата.

И така - можем ли да използваме пясък за котешката тоалетна?

котка използва тоалетна навънСнимка: iStock

Пясъкът е напълно разумен вариант за подмяна на постелката. Това е естествено и често по-евтино от търговската котешка тоалетна. Има тенденция да се слепва сравнително добре и повечето котки знаят какво да правят, когато видят пясък в тоалетната си. От друга страна, той се проследява лесно, така че ще трябва да отделите доста време за почистване след вашия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Котките често се радват на мек, фин пясък, който се намира сравнително лесно и не е много скъп. Потърсете продукти, които обикновено се използват в детските пясъчници. Купуването на торби с пясък в големи градински центрове и магазини за озеленяване също е възможно. Не събирайте и не използвайте пясък, който не е предназначен за продажба. Също така не използвайте пясък, който може да съдържа други опасни вещества.

Ако имате възможност да използвате пясък, който е наличен навън, трябва да имате предвид, че той може да е замърсен с паразити и микроби, отделени от други животни, които могат да заразят вашето коте.

котка използва тоалетна навънСнимка: iStock

Въпреки че пясъкът не е технически биоразградим, той не се разгражда и не отделя вредни химикали в околната среда. Но използването на пясък води и до много сериозни екологични последици. Международният добив на пясък е до голяма степен нерегулиран, което понякога води до увреждащи околната среда практики за добив.

Добивът на пясък е свързан с ерозията на крайбрежието и речното корито, което може да допринесе за повишена уязвимост към наводнения. Пясъкът е невероятно важен глобален ресурс, използван в бетон, стъкло и компютърни чипове.

Някои експерти предполагат, че светът може да остане без пясък след десетилетия, ако настоящите нива на потребление и практики за добив останат непроменени. Пясъкът не е възобновяем ресурс и може да не е най-добрият избор, ако търсите устойчиви възможности.

Съвети за смяна на котешката постелка за тоалетна

Ако решите да смените постелката на вашия мъркащ приятел, защото търсите по-добри варианти, които опазват околната среда, дайте на котешкия си приятел достатъчно време за преход. Започнете с намаляване на количеството старата тоалетна и започнете постепенно да добавяте малко от новия продукт. Накрая ще остане само новата постелка.

котка използва тоалетна навънСнимка: iStock

Докато някои котки преминават бързо през промяната, не е необичайно дурги да имат нужда от повече време, за да свикнат. Следете реакциите на вашия домашен любимец и бъдете готови да опитате различна марка, ако вашият спътник не е доволен. Обичайно е котките да отхвърлят определени видове котешки постелки.

Мек, фин пясък може да се използва като заместител на постелка за тоалетна. Слепва се добре и котките обикновено разпознават за какво служи. Най-добре е да използвате пясък, който се използва в детските пясъчници или за озеленяване.

Въпреки че пясъкът задържа миризми повече от търговските отпадъци, можете да добавите сода за хляб, за да намалите миризмата. Като алтернатива, няколко търговски продукта включват рециклирана хартия, царевица, пшенични люспи и дори изсушено тофу, което прави възможно намирането на устойчив избор, който отговаря на нуждите на вашата котка.

Вижте още:

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Как да науча котката ми да ползва друг вид котешка постелка

Какви опасности носят котешките изпражнения за хората

Виж още