Какви опасности носят котешките изпражнения за хората

почистване на котешка тоалетна Снимка: iStock

Г альовните животни са прекрасна компания за нас, хората и без никакво съмнение можем да кажем, че животът с котка ни носи много много наслада. Наред със забавленията, не трябва да забравяме, че сме отговорни за това животинче то да е в добро физическо и психическо здраве. В тази връзка, не бива да си позволяваме да пренебрегваме хигиената на неговата тоалетна, купи за храна и дома ни.

Може би ще се изненадате, но котешките изпражнения крият някои рискове за нашето здраве, ако не почистваме котешката тоалетна правилно. Причината е, че

изпражненията на заразени котки могат да съдържат инфекциозен паразит, наречен Toxoplasma gondii, който може да причини заболяване наречено токсоплазмоза.

Dogsandcats.bg

То би могло да е опасно за бременни жени, хора с отслабена имунна системи, но и напълно здравите хора също са под риск.

Как се заразяват котките

Toxoplasma gondii (T. gondii) е едноклетъчен паразитен организъм, който може да зарази повечето животни и птици. Тъй като инфекциозните организми на T. gondii се отделят само с изпражненията на котките, дивите и домашните котки са крайният гостоприемник на паразита. В случай, че мъркащият ви приятел излиза навън и влиза в контакт с други животни, храни се със сурово месо, кокали, заразени изпражнения, би могъл да се зарази, след което да предаде инфекцията на вас у дома, чрез заразените си изпражнения.

котка яде сурово месоСнимка: Pixabay

Здравите, домашни котки не са изложени на риск от инфекцията, но тя може да се срещне при малки котета (прибрани от улицата), страдащи от левкемия или котешки имунодефицитен вирус. Симптомите, които показват са треска, загуба на апетит и летаргия. В по-тежките случаи се стига до пневмони, проблеми с белите дробове, очите и некоординираност.

Мъркащите приятели обикновено могат да се възстановят без лечение, но това ще реши вашият ветеринарен лекар, в зависимост от ситуацията.

Как се заразяват хората

Хората могат да се заразят с токсоплазмоза, когато:

 • Имат контакт с котешки изпражнения, които съдържат паразита. Възможно е случайно да погълнете паразитите, ако докоснете устата си след работа на двора (ако там се разхождат котки), почистване на тоалетната на вашата котка или докоснете нещо, което е било в контакт със заразени котешки изпражнения. Котките, които ловуват или се хранят със сурово месо, са най-склонни да носят паразита в себе си.
 • Замърсена храна и вода - консумирането на месо, което не е изпечено на необходимата температура е основният начин, по който можем да се заразим. Всъщност, вероятността да „хванем“ токсоплазмоза от необработено месо или непастьоризирано мляко е по-голяма, отколкото от котешки изпражнения.
 • Използване на замърсени ножове, дъски за рязане или други прибори, които са били в контакт със сурово месо. Те могат да „приютят“ паразитите, ако не са почистени старателно с веро и гореща вода.
 • Консумиране на неизмити плодове и зеленчуци. Повърхността им би могла да съдържа паразита, така че старателното измиване и обелване на корите ще ни осигуряват необходимата защита.

Когато човек се зарази с T. gondii, паразитът образува кисти, които могат да засегнат почти всяка част от тялото - често мозъка и мускулната тъкан на различни органи, включително сърцето. Ако сте здрави, със силна имунна система, тя със сигурност ще „се справи“ с паразитите и ще ги държи „под контрол“. В тази ситуация те остават в тялото ви в неактивно състояние, което ви осигурява имунитет, така че не бихте могли да се заразите още веднъж с паразита. От друга страна, ако имунната ви система е отслабена поради някаква причина, инфекцията може да се активира отново и да доведе до сериозни усложнения.

сладко коте и човекСнимка: iStock

Кой е изложен на опасност от сериозни здравословни проблеми поради инфекция с токсоплазмоза:

 • Хора, заразени с ХИВ/СПИН
 • Подлагате се на химиотерапия
 • Приемате стероиди или имуносупресори

Симптоми на токсоплазмоза при хората

В случай че имате нормална, здрава имунна система, е малко вероятно да изпитате усложнения от заболяването. Все пак, предполага се, че някои здрави хора биха могли да развият очни инфекции, които водят до слепота, ако не се лекуват навреме.

Токсоплазмозата може да причини грипоподобни симптоми при някои хора, но повечето засегнати хора никога не развиват признаци и симптоми.

За бебета, родени от заразени майки и за хора с отслабена имунна система, токсоплазмозата може да причини сериозни усложнения.

Ако като цяло сте здрави, не сте бременна и сте били диагностицирани с токсоплазмоза, вероятно ще ви трябва лечение, предписано от вашия лекар, но то няма да представява нещо различно от това, все едно лекувате грип. Ако развиете някакви признаци, те много ще приличат на грип:

 • Болки в тялото
 • Подути лимфни възли
 • Главоболие
 • Температура
 • Умора

При хора с отслабена имунна система - ХИВ/СПИН, подлагане на химиотерапия, скорошна трансплантация на орган, не е изключено предишна токсоплазмоза да се активира отново. В тази ситуация признаците а малко по-тежки като:

 • Главоболие
 • Обърканост
 • Лоша координация
 • Припадъци
 • Проблеми с белите дробове
 • Замъглено зрение

При бебетата ситуацията е може би дори още по-опасна. В случай, че се заразите неподредствено преди или повреме на бременността, можете да предадете инфекцията на бебето, макар и вие да нямате никакви симптоми. Изходът от тези ситуация може да е спонтанен аборт, мъртвородено бебе, а тези, които оцеляват за съжаление страдат от много тежки проблеми като припадъци, проблеми с черния дроб и далака, жълтеница, тежки очни инфекции.

В случай, че сте някоя от тези компрометирани групи, задължително говорете с лекаря си или, ако смятате да забременеете, но имате съмнения от излагане на токсоплазмоза.

Как да се предпазим

почистване на котешка тоалетнаСнимка: iStock

Както споменахме, за хора със здрава имунна система, ситуацията не е опасна. Ако имате домашна котка, която няма досег до външния свят (или излиза на разходка с вас и вие наблюдавате какво прави), обезпаразитява се редовно, има необходимите ваксини, храните я с котешка храна, не консумира сурово месо - няма от какво да се притеснявате.

В случай, че сте бременна или сте човек с отслабена имунна система, можете да направите няколко прости неща, за да се предпазите:

 • Грижете се са здравето на вашата домашна котка.
 • Избягвайте контакт с улични котки.
 • Помолете друг член на семейството да почиства котешката тоалетна. В случай, че няма как това да се случи - използвайте ръкавици и предпазна маска за лице. След това измийте ръцете си старателно. Почиствайте котешката тоалетна всеки ден, като това правило важи и по принцип, не само при риск от инфекции. Изпражненията изхвърляйте в плик, който след това затваряте. Ако ползвате растителна постелка за тоалетна - просто изхвърляте в тоалетната и пускате водата.
 • Мийте ръцете си винаги преди хранене, готвене и всякакъв досег с храна.

Ситуацията с токсоплазмоза е много сериозна и опасна за хората. Все пак, трябва да напомним, че много детайли трябва да са налице, за да се зарази домашната ви котка. Тя трябва да има досег до сурово, заразено месо, в комбинация рядко почистване на котешката тоалетна. Ако живеете в къща и мъркащият ви приятел излиза навън – убедете се, че той не излиза от рамките на двора или бъдете сигурни, че няма контакт със заразено месо. Ваксините и обезпаразитяването са повече от задължителни и ще гарантират както неговото здраве, така и вашето.

Вижте още:

Може ли котката ми да ме зарази с болест

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още