Можем ли да изрежем ноктите на котката с кучешки принадлежности

подразяване на ноктите на котка Снимка: iStock

В сички стопани на котки знаят, че гальовните приятели се нуждаят от редовна поддръжка, за да изглеждат чисти и спретнати и най-важното, че са здрави. Въпреки че има няколко важни области на подстригване на котки, една се откроява по-специално: грижата за ноктите.

Грижата за ноктите на вашата котка и редовното им подрязване е от съществено значение за предотвратяване на израстването на ноктите, което може да повлияе на способността на вашата котка да се движи.

Собствениците на котки обаче могат да се колебаят относно този процес, особено ако не знаят кой инструмент да използват. Много стопани на котки, особено тези, които също притежават кучета, продължават да питат: могат ли да използват кучешки нокторезачки за котки?

Отговорът на този въпрос технически е да, можете да използвате кучешки нокторезачки за котки, но някои версии са по-добри от други за тази задача.

Dogsandcats.bg

Нека се задълбочим в тази тема, обяснявайки различните видове ножици за нокти за домашни любимци, защо подстригването на ноктите е толкова важно за котките и как да изберете подходящи ножици за вашата котка!

подразяване на ноктите на коткаСнимка: iStock

Може ли да използвате ножица за кучешки нокти върху котки? Безопасно ли е?

Можете да използвате почти всеки тип ножица за кучешки нокти върху котка, но трябва внимателно да обмислите опциите, за да направите процеса на подстригване гладък и да предотвратите инциденти.

Ето какво трябва да знаете:

  • Ножиците за нокти за кучета са вашият най-добър избор, защото работят по същия начин като ножиците за котки
  • Тримерите са толкова ефективни, колкото и лесни за използване и нямат остриета. Те обаче често могат да бъдат шумни, което може да накара някои котки да се уплашат или изнервят

Ако живеете в домакинства с няколко домашни любимци, всеки трябва да има свой собствен чифт нокторезачка. Въпреки това, ако това е нещо, което в момента не можете да си позволите, можете да използвате кучешки нокторезачки за котки, но с повишено внимание.

Винаги дезинфекцирайте машинките за подстригване, преди да ги използвате върху друг домашен любимец, и повтаряйте същия процес за всяко подстригване.

1. Машинки за подстригване в стил ножица

подразяване на ноктите на коткаСнимка: iStock

Тези нокторезачки за домашни любимци имат дизайн, подобен на ножици, с опъваща пружина, която изисква да използвате силата на ръката си, за да я използвате.

Страхотни са за кучета, защото може да свършат работата бързо и ефикасно, без да причиняват болка, особено ако ноктите на вашето куче са необичайно дебели.

Когато става дума за ножици за подстригване за котки, те могат или да имат подобен дизайн като кучешките, или буквално да изглеждат като човешки ножици, което ги прави по-лесни за използване.

2. Машинки за подстригване в стил гилотина

Тези нокторезачки за домашни любимци имат дизайн на гилотина, който изисква да прокарате нокътя на домашния любимец, за да го изрежете. Те обикновено работят и с принцип на опъваща пружина, който изисква да използвате силата на ръката си, за да защипете нокътя.

Този тип нокторезачка обикновено работи по-добре за кучета, отколкото за котки, тъй като котките обикновено имат по-чувствителни нокти; когато ги подрязвате, трябва да внимавате да не подрязвате бързата зона.

3. Тример

Тези електрически уреди са напълно безопасни, защото вместо да използват остриета, те разчитат на малки мелнички, които подрязват ноктите. Тези тримери са ефективни, но може да отнеме време, за да научите котката си. Освен това тези уреди издават много шум и вибрации, които могат да бъдат разстройващи, особено за малки кучета и котки.

Защо е важно да подрязвате ноктите на вашата котка?

подразяване на ноктите на коткаСнимка: iStock

За разлика от външните и бездомните котки, които износват ноктите си с дейности като катерене по дървета и търсене на храна, котките на закрито обикновено нямат тези възможности. Тъй като ноктите на котката растат непрекъснато, трябва да помогнете на котката си с подходяща грижа за ноктите. В противен случай ноктите на вашата котка могат да пораснат, което да доведе до дискомфорт, болка и възможни инфекции.

Котки с обрасли нокти също могат да имат проблеми с подвижността; могат да се забият в килими или подобни повърхности или да не могат да приберат ноктите си.

Ако вашата котка обича да се чеше, стълбовете за драскане могат да бъдат полезни, за да поддържате ноктите правилната дължина. Въпреки това, някои котки могат също да се опитат да надраскат мебелите и други вещи, поради което поддържането на ноктите им къси може да предотврати или минимизира щетите, нанесени на вашия дом.

Може да използвате кучешки нокторезачки за котки, тъй като някои видове са идентични с тези за котки. Просто знайте, че някои котки може да се страхуват от машинки за подстригване поради техния шум и вибрация.

Ако имате повече домашни любимци, най-добре е да имате чифт машинки за подстригване за всеки домашен любимец. Но ако нямате други възможности, всеки тип би бил наред - стига да получите одобрението на вашата котка, разбира се!

Виж още