Можем ли да отглеждаме растения, когато живеем с котка

Котка цветя Снимка: IStock

С тайните растения са красиво допълнение към всеки дом. Те могат да оживят една стая и да направят мястото по-приветливо. Много хора обичат да отглеждат растения като хоби. За съжаление, споделянето на вашето пространство с растения и любопитна котка може да бъде рецепта за катастрофа.

Дъвченето, ровенето и преобръщането на растения изглежда осигурява безкрайно забавление за котките. Все пак, има различни трикове, които можете да опитате, за да защитите цветята от пакостливия домашен любимец.

Използваме случая да напомним, че голяма част от растенията са токсични за гальовните животни и е препоръчително да нямате такива, ако живеете с котка или да са на недостъпно за нея място. Все пак, нека да разгледаме как да спасим цветята от мъркащия домашен любимец.

1. Направете растението по-малко желано

Котка цветяСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Много котки не харесват цитрусите. Можете да напръскате сок от лимон, портокал или лайм, разреден с вода, върху листата на вашето растение. Едно помирисване мъркащият приятел няма да се върне за повече. Уверете се обаче, че не използвате никакви етерични масла, тъй като те могат да бъдат токсични за котките.

Ако не искате да пръскате растенията си, добавете цитрусови кори към почвата.

2. Преместете растенията

Едно просто решение е да преместите растенията извън обсега на домашния любимец. Можете да ги окачите на тавана или да ги поставите на високи рафтове, до които котката ви не достига. Ако в дома ви има стая, до която мъркащият домашен любимец няма достъп - това би било подходящо място поставите растенията си. 

3. Разсейвайте котката

Ако котката ви се интересува от растенията, дайте ѝ нещо друго, от което да се въодушеви. С други думи - уверете се, че в дома ви има достатъчно играчки и катерушки, с които котката ви да се забавлява, за да не проявява интерес към растенията. Важно е и вие да отделяте време за игра и забавление с домашния любимец, за да подсилите връзката си и той да се чувства достатъчно ангажиран.

4. Дайте на котката растение

Ако гальовният домашен любимец обича растения, би могло да бъде от полза да отглеждате у дома “котешко растение” - например котешка трева. Тя е полезна за стомаха на тези приятели, а в същото време е безвредна, така че котката ви би могла да си набавя необходимите емоции от “съсипване” на растение с нейна помощ. 

5. Покрийте почвата

Котка цветяСнимка: IStock

Ако котката ви рови в почвата, използвайте нещо, за да я покриете. Можете да използвате камъни, топчета или миди. Важно е да не е нещо с което гальовният домашен любимец би си играл, но и в същото време не бива да е вредно за растението. 

6. Обучете котката си

Един от начините да накарате котката си да остави вашите растения на мира е да ги обучите да го правят. Това отнема време, но усилията могат да се изплатят. Ако хванете котката си в крачка, можете да използвате спрей пълен с вода, за да я накарате да се махне от това пространство.Опитайте и с команда, която тя разбира и, в случай че ви послуша - не пропускайте наградата с лакомство.

Макар че не е лека задача котки и растения да съжителстват заедно - можете опитате някои от споменатите трикове. Все пак, всички искаме домът ни е да е зелен и свеж и да отглеждаме цветя не е съвсем невъзможно дори и да имаме пакостлив домашен любимец. 

Виж още