Независими ли са котките? Какво казва науката?

котка Снимка: iStock

К отките са предпочитан домашен любимец за хора, които са заети, защото се смятат за по-независими от кучетата. Това е вярно, според проучване, публикувано в ScienceDaily. Според проучването, котките са били наблюдавани дали ще проявяват поведение, което означава, че показва, че възприемат собствениците си като пазач или защитник, както правят кучетата и малките деца. Оказва се, че мъркащите животни нямат такова поведение!

Котките изглежда са по-малко разочаровани да бъдат оставени сами, отколкото кучетата, предпочитайки да търсят безопасни места и да разчитат на собствените си инстинкти, за да оцелеят. Те рядко проявяват разочаровано поведение, което може да е някакъв вид привързаност към собствениците им, но изследователите не успяват да разберат дали това е просто мъркане или показване на недоволство.

Ако се интересувате от повече за това как котките са еволюирали, за да бъдат толкова независими, попаднали сте на правилното място. Прочетете по-долу за повече подробности за това, както и съвети за свързване с особено независима котка.

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо котките са по-независими от кучетата?

Котките са вродени ловци в дивата природа, предпочитайки да прекарват времето си сами или на малки групи. Те не са общителни животни като кучетата и повечето диви котки са установили безопасни места, където могат да се оттеглят при спешни случаи.

Всички тези неща, които правят в домовете ни, са вродени инстинкти за оцеляване и котките се научават как да усъвършенстват тези умения от детството си. Майките котки учат своите мъничета как да дебнат плячка и да ловуват, както и да им показват социално поведение от много ранна възраст. В крайна сметка котенцата тръгват сами и живеят най-добрия си живот.

Преди хилядолетия древните хора забелязали, че дивите котки обичат да се мотаят около складовете за зърно, за да ловуват. Малките гризачи като мишки и плъхове биха могли сериозно да увредят критични хранителни резерви като зърно, така че древните смятали, че котките могат да бъдат наоколо, ако заслужат прехраната си чрез убиване на вредители.

Дори когато са били почитани в древен Египет, котките са били разглеждани като кралски създания заради тяхната самодостатъчност и гъвкава грация.

Днес те вдъхновяват безброй забавни котешки видеоклипове и забавни картинки, като същевременно ни позволяват да се грижим за тях под формата на храна, подслон и т.н.

Радват ли се котките на нашата обич?

коткаСнимка: iStock

Да, котките обичат любовта и привързаността, както всеки родител на мъркащ приятел ще ви каже. Те не са толкова натрапчиви да искат любов като кучетата, но котките са интелигентни същества, които разбират, че ви е грижа за тях. Те знаят, че ги храните, галите и играете с тях – за една котка това е почти всичко. Те не се нуждаят от вас да се грижите за козината им (макар че е добре да им помагате), но те ценят да бъдат почесани или погалени.

Някои котки са по-любящи от други, а някои се гушкат постоянно в стопаните си! Много родители на котки са запознати с косматите си приятели, които се търкат в тях, гушкат ги или ги облизват за внимание. Други котки са по-оскъдни с относно привързаността или дори изглеждат сдържани. Може да видите по-фини признаци на любов от тях, като класическия поглед с полупритворени клепачи, който сигнализира за щастието или задоволството на котката.

Как да се свържем с независими котки

Не можете да избирате личността на вашата котка и установяването на връзка с необщителни гальовни животни може да бъде предизвикателство. Нека да разгледаме накратко някои начини, по които можете да укрепите връзката си с косматия си приятел, без да го плашите.

коткаСнимка: iStock

  • Нека те направят първия ход. Котките са предпазливи и може да не реагират на повтарящи се предложения за приятелство, докато не се почувстват комфортно.
  • Използвайте положителни методи на обучение. Създайте положителни асоциации, като давате на котката си лакомства или храна, когато дойдат при вас или ви покажат внимание.
  • Създайте рутина. Мъркащите животни обичат рутината и котка, която знае какво да очаква всеки ден, ще бъде по-спокойна с вас.
  • Предвидете техните нужди. Котките се нуждаят от предмети като играчки и места за драскане, за да облекчат стреса и да се забавляват.

Котките са по-самотни домашни любимци от кучетата и гледат на нас повече като на спътници, отколкото на някой, който се грижи за тях. Някои гальовни приятели са по-срамежливи от други, но последователните опити за установяване на връзка ще ви помогнат да се увенчаете с успех!

Виж още