Няколко начина да избегнем негативните взаимодействия с котките

домашна котка Снимка: iStock

К отенцата са адаптивни по време на периода на социализация от 2 до 9 месечна възраст. Това е добър момент да им дадем положителен контакт с хора, други животни и докосване. Ранната социализация ще помогне на малкото коте да бъде по-доверчиво като възрастно.

Възрастните котки може да се нуждаят от повече време, за да се приспособят към социалните промени, но те все още са способни да се адаптират и да се свържат с ново семейство. С времето възрастните котки могат да се научат да се чувстват комфортно в нов дом с нови хора, стига да бъдат третирани с търпение и любов.

Как да избегнем негативните взаимодействия на котките

Котките създават отношения с родителите си с различни скорости. Може да отнеме само няколко дни или няколко месеца, за да възникне връзка, в зависимост от характера и миналия опит на вашата котка.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Например, котки на възраст над 6 месеца може да се нуждаят от малко повече време, за да изградят връзка с вас - особено ако са срамежливи. Може да отнеме по-малко време на по-общителните котки да се адаптират и да започнат да се доверяват. Котките, които са имали негативни преживявания с хора, може да се нуждаят от още повече време - и много търпение от ваша страна!

Най-добрият начин да избегнете бъдещи негативни срещи, докато изграждате доверие с котката си, е да се запознаете с начините, по които те могат да ви помолят да отстъпите, включително:

  • Мърдане с опашката ниско долу: Това поведение е един знак, че котката е разстроена или готова да се хвърли.
  • Удряне на опашката: Бързо и силно махаща опашка често означава, че котката е раздразнена или несигурна.
  • Издута“ опашка: Пухната, изправена опашка показва страх.
  • Уши, залепени назад: Котка с уши, сплескани назад към главата им, обикновено се чувства уплашена, тревожна или раздразнена.
  • Ръмжене и съскане: Тези гласови поведения предполагат раздразнение, гняв и страх.
  • Извит гръб: Котките често се опитват да изглеждат по-големи, като повдигат гърба си, когато се чувстват застрашени.
  • Стеснени зеници: Стеснените или малки зеници може да предполагат агресия.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако забележите някое от тези поведения в собствената си котка или малко коте, опитайте се да използвате положителни стимули (никога наказание или каране!), за да ги уверите, че заслужават доверие и ще уважавате техните граници.

Опознаването на индивидуалната личност на вашата котка, заедно с нейните предпочитания и неща, които не обича  може да изиграе дълъг път, за да ви помогне да се свържете. Високоенергийната котка може да се възползва от допълнително време за игра, докато спокойните котки може да обичат да дремят до вас, докато работите.

Както и да решите да насърчите обвързването, трудно е да победите радостта от осъзнаването, че имате щастлива котка - и всички признаци, които подсказват, че те наистина ви обичат!

домашна коткаСнимка: iStock

Виж още