Нормално ли е котките да дишат по-бързо, когато мъркат

котка мърка Снимка: iStock

К ато собственик на котка има няколко различни признака, които трябва да търсите, когато искате да сте сигурни, че те са щастливи и здрави. Понякога гальовните животни могат да имат определено поведение, което може да ви накара да се паникьосвате. Важно е да разберете кога трябва да заведете котката си на ветеринар и когат тя просто се държи като котка. Не трябва да забравяме, че животните имат различен пулс и начин на дишане от нас, хората.

Ако гальовният ви домашен любимец мърка, вероятно забелязвате, че това може да е съчетано с по-ускорено дишане. Дали това е проблем за котките - ще научим сега!

Нормално ли е котките да дишат бързо, докато мъркат?

котка мъркаСнимка: iStock

Краткият отговор на този въпрос е - да, котките дишат средно по-бързо от хората.

Dogsandcats.bg

Честотата на дишането им обикновено се увеличава, докато мъркат и това обикновено е напълно нормално.

Средно гальовните животни поемат от 20 до 30 вдишвания в минута. Разбира се, когато са развълнувани или играят, темпото им на дишане може да стане дори по-бързо.

Какво се случва, когато котките мъркат?

Според проучвания гальовните животни мъркат, когато са щастливи и доволни или се опитват да се успокоят. Обикновено забелязвате мъркане на котки, когато ги гушкате или им показвате обич. Те също могат да мъркат, когато обикновено са щастливи или се опитват да се почувстват по-добре в различни ситуации.

Мъркането се появява, когато гласните струни на котките превръщат дишането им в по-малки и по-къси ритми.

Как да проверите дали дишането на вашата котка е нормално

С всичко това казано, може да има някои ситуации, в които трябва да държите пухкавия си домашен любимец под око. Разбира се, задъхването може да е нормално, ако котката ви току-що е търчала наоколо в галоп от стая в стая. Възможно е обаче да има някои дихателни поведения, които могат да бъдат причина за безпокойство.

котка мъркаСнимка: iStock

Ако котката ви диша учестено след нормално поведение и често, тогава може да се наложи да я заведете на ветеринарен лекар. Обикновено в такава ситуация ще има и други признаци, които се появяват с учестеното дишане като например стрес, скриване, промяна в хранителните навици или ходенето до тоалетна. Може също да се появят признаци на затруднено дишане като кашлица, летаргия или хрипове.

В зависимост от това дали вашата котка показва учестено дишане поради заболяване или нормална честота на дишане, важно е да разберете кога е редно да заведете гальовния приятел на ветеринар и кога - не. Със сигурност не искате да изпадате в паника и да причинявате стрес за себе си и котката си, когато всичко е наред с нея. Не забравяйте, че мъркането обикновено е положително действие и учестеното дишане докато гальовният приятел мърка, е напълно нормално.

Вижте още:

Защо котката ми ме облизва

Защо котките мъркат

Винаги ли мъркането е знак, че котката се чувства добре

Виж още