Защо котките мъркат

коте мърка Снимка: Pixabay

Н а всички ни се разтапя сърцето когато чуем тихото, ритмично мъркане на гальовния ни домашен любимец когато го галим! Няма спор, че дори и след тежък ден, когато пухкавата топчица се сгуши при нас и започне да мърка и да се умилква – забравяме бързо за проблемите си!

Котките обикновено мъркат когато са доволни и издават този нежен звук при вдишване и издишване, а когато ги докоснете – усещате и лека вибравиция, която действа успокояващо. Да научим какво се крие зад този релаксиращ котешки звук!

Израз на щастие

Мъркането показва, че гальовният ви домашен любимец е щастлив, чувства се комфортно и е спокоен. Очите могат да са полузатворени, а опашката е в повечето случаи неподвижна. Това е сигурен знак, че котката е в състояние на блаженство. В допълнение, някои представители могат и да месят с лапи докато мъркат.

Връзка с майката докато са бебета

коте мъркаСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Малките започват да мъркат, когато са само на няколко дни. Най-вероятно това е начинът да покажат на майка си, че са добре или да я уведомят къде са, а този звук помага на котенцата да изградят силна връзка с кралицата.

Искат нещо или са гладни

Почти всички котки мъркат, когато са гладни или когато искат да получат нещо. Те могат да искат храна, внимание или просто нещо незнайно. Ако можете да разтълкувате каква би била причината, ако не е свързана с храна – би било прекрасно.

Успокояване при болка

Мъркащите приятели могат да издават този звук когато изпитват болка и имат нужда да се успокоят. В случай, че котката ви се е наранила – има шанс да започне да мърка, за да се почувства по-добре.

На финала  - любопитното е, че мъркането би могло да помогне до известна степен на котките да оздравеят по-бързо, когато са болни или изпитват болка. Честотите, които предизвикват вибрации в тялото биха могли да улеснят дишането, да възстановят сухожилията и да помогнат за заздравяването на раните или костите.

Вижте още:

Защо котките месят с лапи

Виж още