Обичат ли котките да ги гушкаме?

гушкане на котка Снимка: iStock

К олкото по-добре разбирате мислите и чувствата на вашата котка, толкова по-безпроблемно ще бъде съжителството и комуникацията ви. Това е особено валидно, когато става въпрос за това как показвате обич. Всички знаем, че котките са способни да създават силни връзки с хората и ни показват любов по различни начини. Проблеми обаче могат да възникнат в начина, по който показваме тези чувства.

Прегръдката обикновено е нашият любим начин да покажем на някого, че ни е грижа за него. За нас, хората е нормално да поискаме да стиснем някого, когото се обичаме и се надяваме, че това ще накара другия човек също да се чувства добре. При котките обаче любовта се изразява по друг начин.

Прегръдката е спорна точка, която може да причини стрес, дискомфорт и дори страх при мяукащите приятели. Преди да хванете котешкия си приятел в голяма прегръдка, помислете дали това е комфортно за него.

Всички котки са различни

гушкане на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Преди да се потопите твърде дълбоко в котешкото мислене, важно е да отбележите, че всяка котка е уникална. Би било несправедливо да се каже, че всички котки не обичат да бъдат прегръщани от хора.

Със сигурност има котки, които се наслаждават на физическото внимание от любимите си хора и са напълно щастливи да бъдат носени в плътна прегръдка. Номерът е да се уверите, че котката ви оценява прегръдките ви, преди да се ангажирате с това любящо стискане.

Породата също може да бъде фактор

Въпреки че всяка котка, дори котките от една и съща порода, са различни, вярно е, че някои породи котки са известни като по-спокойни и физически привързани. Рагдол е перфектен пример. Тези приятелски настроени котки са по-привързани физически от повечето гальовни приятели. 

Други породи котки, които са по-склонни да се радват на прегръдки, включват Бирманската и Шотландската клепоуха. Това обаче не означава, че не можете да намерите домашна смесена котка в приют, която също толкова обича прегръдките.

Ранна социализация

гушкане на коткаСнимка: iStock

Освен породата, ранната социализация също може да повлияе на това как котката се чувства, когато бъде прегръщана. Докато котенцата се развиват, те преминават през етап, в който социализацията е изключително важна.

Уроците, които научават през този период от време, ще останат с тях през целия им живот. През тези седмици котенцата са особено възприемчиви към нови преживявания. Ако едно коте получава много положителна физическа привързаност през това време, то има по-голям шанс да се радва на същите гушкания и прегръдки, когато порасне.

Диво коте, което преминава през този етап без контакт с хора, вероятно ще израсне донякъде страхливо или дори агресивно около хората.

Както при всичко останало обаче, това не е конкретно правило. Възможно е да общувате с котки, които не са били социализирани, но да се поддават на обучение. Може просто да отнеме повече време и търпение.

Как и кога прегръщате котката си?

Друг фактор, който може да повлияе на това как котката се чувства към прегръдките, е как се случва това.

За котките един от най-важните фактори е дали прегръдката се очаква или не. Котките не обичат изненадите и лесно се плашат. Ако нахлуете бързо без никакво предупреждение, е по-вероятно да стреснете мяукащия приятел, отколкото да му демонстрирате любовта си. Освен това не искате да го стискате прекалено силно или твърде дълго.

гушкане на коткаСнимка: iStock

Други начини да покажете привързаността си към котката

Не се притеснявайте, ако се окаже, че вашата котка е една от многото, които не обичат да ги гушкате. Има няколко други начина, по които можете да покажете привързаността на вашия домашен любимец; и в очите на една котка те са много по-добри от прегръдките.

  • Галете ги както им харесва. Повечето котки предпочитат да ги галим зад ушите, по главата и гърба. Има дори котки, които обичат разтриването на корема. Намерете какво харесва вашата котка и ги разтривайте там.
  • Играйте често. Не всяка котка е запалена по играта, но за тези, които са, веселата игра е чудесен начин да им покажете, че ви е грижа. 
  • Бавно мигане. Може да се почувствате глупаво, но проучванията са доказали, че бавното мигане е котешки език за обич и доверие. Така че защо не опитате?
  • Лакомства. Пътят към сърцето винаги е през стомаха, няма значение видът, така че лакомствата винаги ще спечелят любовта на котката!

гушкане на коткаСнимка: iStock

Всяка котка е различна, но общият консенсус е, че прегръщането не е най-добрият начин да покажете привързаност към гальовните приятели. Много котки се чувстват неудобно и в капан от ограничаваща прегръдка и вашето послание за любов може да се загуби в превода. Но добрата новина е, че има начини да изразите чувствата си. И ако вашата котка обича прегръдките, непременно се насладете на тези пухкави гушкания!

Виж още