Обичат ли котките контакта с очи?

Котка гледа Снимка: IStock

Н е е тайна, че мъркащите животни ни наблюдават. Всеки собственик на котка може да потвърди, че гальовният домашен любимец се взира в него от другия край на стаята, докато работи или защо не просто така. Със сигурност котките обичат да ни гледат, но харесва ли им, когато ние им отвръщаме със същото?

Някои животни не е препоръчително да се гледат в очите, защото това често се тълкува като форма на заплаха от наша страна, макар че ние изобщо нямаме такива намерения. Предполага се, че при котките се случва подобно нещо - ако се взираме твърде дълго в тях, те могат да помислят, че сме враждебни или агресивни към тях. 

От друга страна, мекото, бавно мигане може да бъде чудесен начин да изразите обич към котката си, без да показвате никаква форма на заплаха.

Защо котката ми ме гледа?

Гальовните животни често приковават очите си към по-малки бозайници в дивата природа, когато ловуват или се взират в опонентите си, когато се бият, но само защото котката ви се взира във вас, това не означава, че планира да ви нападне. Котките могат да се взират в хората си по различни причини.

Dogsandcats.bg
  • Поради на задоволство

Езикът на тялото на щастливата котка е спокоен и те може да ви гледат, докато бавно мигат. Това се счита за признак на привързаност и удовлетворение от времето, прекарано с вас.

  • Време е за хранене

Котките изразяват глада си по различни начини - някои чрез мяукане, други чрез взиране. Ако забележите, че гальовният домашен любимец ви гледа “напрегнато” или многозначително особено докато се събуждате сутрин, това може да е начинът им да кажат „време е за закуска!".

Котка гледаСнимка: IStock

  • Вашата котка се страхува

Уплашена котка може да ви гледа, докато е приклекнала или извила гръб, пъхнала опашка под тялото си или се скрила зад нещо. Това понякога се случва, когато мъркащият приятел чуе внезапен и силен шум.

  • Любопитство

Любопитните котки имат склонност да гледат всичко, което е привлякло интереса им. Ако това сте вие, може да ги хванете да се взират във вас със спокойствие. Не не се притеснявайте, не ви наблюдават, за да ви скроят някой номер. Просто най-вероятно правите нещо интересно или шумите с някой предмет, а котката няма как да остане безразлична при тези стимули. 

  • Израз на гняв

Ако котката ви се взира във вас, докато размахва опашката си напред-назад, стои изправена и с уши, обърнати настрани или сплескани надолу, тя може да е ядосана. Тази позиция може да бъде придружена от ръмжене и съскане. Ако това се случи, не се взирайте в котката си, тъй като може да се възприеме като заплаха. Най-добре гледайте на друго място и не им обръщайте внимание.

  • Не се чувстват добре със здравето

Зяпането е начин, по който мъркащият приятел би могъл да ви сигнализира, че не се чувства добре. Ако котката ви гледа странно, а това е съчетано с някои други симптоми - може би не е зле да посетите ветеринарния лекар. 

Все пак, мога ли да осъществявам зрителен контакт с котката си?

Ако мъркащият домашен любимец е ядосан или уплашен, втренчването в него може да означава агресия и да подсили неговите страхове, така че е най-добре да избягвате взирането в тези моменти. От друга страна, ако езикът на тялото на вашата котка е спокоен и те мигат бавно към вас, със сигурност можете да опитате да им отвърнете със същото. Това е начин, по който можете да изразите дружелюбие и привързаност към вашата котка.

Въпреки че може да е невъзможно да прочетете мислите на вашата котка, със сигурност можете да се научите да разчитате емоциите им с малко практика. Склонни сме да забелязваме по-лесно, когато котките са разтревожени, уплашени или ядосани, тъй като техните очи и език на тялото са много по-красноречиви, но понякога пропускаме малките признаци на обич или дори обожание в погледа на котката.

Виж още