Норвежка горска котка

Норвежка горска котка Снимка: Istock

Други имена

Norwegian Forest Cat, Wegie, Skogkatt

Научно име

Felis catus

Размери

23-30 см. 30-46 см.

Тегло

6 - 10 кг.

Живот

14 - 16 г.

Произход

Норвегия

История

Норвежките горски котки са се развивали през вековете в Скандинавия. Те са естествена порода котки и въпреки дивия си външен вид, не са потомци или хибрид на който и да е вид дива котка. Тези внушителни приятели вероятно са пристигнали в Норвегия от Европа и са потомци на домашни котки, дошли в Северна Европа с римляните.

Норвежката горска котка съществува от много време. Те са пътували с викингите, които са ги наричали „скогкат“ (skogkatt - горска котка) и заемат място в скандинавската митология. Трудно е да се проследи точната история по митовете, тъй като те се предават предимно от уста на уста. Съществуват споменавания на дългокосмести, големи котки в поеми между 800-1200г.

Ако тези котки пристигат с римляните от Египет, това индикира, че първоначално те са били късокосмести. Предвид суровия климат на Норвегия, тези котки се приспособяват и подобно на техните големи, космати братовчеди от породата Мейн куун, Норвежките горски котки стават рошави, с дебела, водоустойчива козина, която да им пази топло. Предвид, че обикалят горите, тези приятели изострят прекрасно инстинктите си за лов и оцеляване.

В началото на 20-ти век тези котки са рядкост и са изложени на риск от изчезване. През Втората световна война Норвежката горска котка почти изчезва, както се случва с голяма част от породите в Европа. През 70-те години в Норвегия се въвежда специална развъдна програма за защита на породата. Малко по-късно е внесена в САЩ и призната от Международна фелиноложка асоциация (TICA).

Dogsandcats.bg

Външен вид

Норвежките горски котки влизат в категорията големи породи мяукащи животни, които могат да достигнат тегло до 10 кг. Те са са атлетични и силни, истински ловци, които са способни да се изкачат навсякъде. Това са единствените котки, които могат да слязат ловко от дърво, но като се има предвид името и историята им, това не е за изненада. Дори скандинавските митове описват как тези котки се катерят без проблеми и дори увисват на отвесни скали.

Козината им е лъскава, дълга, с много голямо подкосмие и водоустойчива заради суровия скандинавски климат. Опашката е дълга и плътна. Цветът на козината може да бъде всякакъв. Очите са големи и с формата на бадем, а цветовете могат да бъдат зелени, златни, медни или смесица между тях. Ушите са извити напред, като в основата са значително по-широки.

Тези котки често се сравняват по външен вид с Мейн куун и макар и двете породи да са големи, много пухкави, с водоустойчива козина, все пак са много различни.

Характер

Не е за изненада, че Норвежките горски котки са много адаптивни и ще се научат да живеят комфортно във всякаква среда. Те са интелигентни и много възпитани, приятелски настроени и спокойни. Обичат да бъдат част от семейството, а играта им е любимото занимание – готови са да се забавляват с всеки, който има желание. В същото време те не са взискателни, и тъй като са умни – няма да прекаляват с натрапчиво поведение. Те обичат да се гушкат, но винаги са отворени и за приключения! Това е прекрасна порода за разходки навън на каишка. Със сигурност големият пухкав приятел ще е много щастлив да се катери по дърветата и да играе на лов.

Здраве

Норвежките горски котки се считат за здрава порода, но проблемите, които ги засягат, включват хипертрофична кардиомиопатия (заболяване на сърцето, което се среща при голяма част от породите), дисплазия на тазобедрената става и болест на натрупването на гликоген тип IV (GSD IV). Последното се причинява от дефектен ензим, който води до дисфункция на органите, мускулна атрофия и смърт.

Грижа

Поради дългата си козина и гъстия подкосъм, Норвежките горски котки имат нужда от доста четкане – поне два пъти седмично. Баните също са препоръчителни, тъй като козината започва силно да пада през пролетта и есента.

Тъй като тези приятели са големи, ще ви трябва голяма тоалетна (или тоалетни), както и транспортна чанта, в която този сладък гигант ще се чувства комфортно. Жилището ви също не бива да е твърде малко, тъй като това ще ограничи играта, а тези приятели са активни.

Хранене

Норвежките горски котки са здрави и като цяло нямат проблеми с наднорменото тегло. Стига да ги храните с премерени количества суха и мокра храна и лакомства като награди, не би следвало да се появят проблеми. Все пак, имайте предвид, че тези приятели са по-солидни по размер и изискват малко по-големи порци от „стандартните“ котки, така че това може да се отрази на бюджета ви.

Деца и домашни любимци

Норвежките горски котки са нежна, приятелски настроена порода, която обича да бъде сред хората. Спокойният им темперамент ги прави добър избор за семейства с деца и други домашни любимци.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още