Загуба на апетит при котките - как да им помогнем

котка и хранене Снимка: iStock

В секи стопанин се старае да купува подходяща котешка храна, да сменя купите за вода всеки ден, да играе с котката си когато има нужда и да осигури всичко, от което се нуждае животинчето. Може да се случи мъркащото приятелче да подушва храната и... да се отдалечава. Необичайно е също, когато котката не се затича при звъна на гранулите, които изсипвате в купата за храна. Все пак, повечето котки се появяват с бясна скорост, само когато чуят отварянето на шкафа с храната.

Никога не пренебрегвайте промените в поведението или апетита на вашата котка, казват ветеринари. Винаги се обръщайте към лекар, за да проверите причината за липса на апетит на гальовния спътник и да намерите най-доброто решение.

котка и храненеСнимка: iStock

Какво причинява това избягване на храна

Различни фактори могат да повлияят на апетита на мяукащия спътник:

Dogsandcats.bg
 • Безпокойство и стрес
 • Ефекти от стареенето
 • Реакция на гадене към лекарства
 • Счупен зъб или проблем със зъбите, който причинява болка в устата
 • Заболявания, като диабет, чревен лимфом, инфекции на пикочните пътища и чернодробно заболяване
 • Поглъщане на чужди предмети, които причиняват запушване на стомаха
 • Хранене с отровни растения

котка и храненеСнимка: iStock

Когато хранителните навици се объркат, е време да си поиграете на детектив за домашни любимци и да докладвате всякакви промени – дори едва забележими – на вашия ветеринарен лекар. Стресът и безпокойството могат да окажат физическо и емоционално влияние върху вашата котка и да я накарат да бойкотира храната, да повръща и да има хронична диария.

Стресът може да има отрицателно въздействие върху нивата на кортизол в мозъка, което може да промени апетита и да причини проблеми с пикочните пътища. Хората не осъзнават колко чувствителни са котките към фините промени и как забелязват всичко, което се случва в къщата. Тревожността и стресът от раздяла могат да накарат котките да избягват тоалетната и да намерят друго място в къщата ви, където да се облекчат и където се чувстват по-сигурни.

Котките са по-фини в изразяването на чувствата си от кучетата, но може да ги видите като промени в хранителните навици или използването на тоалетната. Те може да се дължат на безпокойство при раздяла, въвеждане на ново енергично коте, промени в режима на хранене или друго.

Няколко прости решения да стимулираме апетита на котката

котка и храненеСнимка: iStock

 • Някои котки се чувстват стресирани, когато всички домашни любимци са събрани в кухнята, докато стопанинът приготвя купичките за храна. Някои животни предпочитат да се хранят на тишина и спокойствие далеч от други котки или кучета, ако имате такива. В случай че някой от мяукащите спътници се чувства некомфортно от груповото хранене - отделете го и му дайте купата на спокойно място.
 • Дръжте по-младите котки далеч от възрастните. Котките няма да се хранят добре, ако смятат, че трябва да се състезават по време на хранене. По-възрастните котки не могат да се защитават около по-млади котки. Никоя възрастна котка не иска някое малко коте да ѝ досажда и да пъха главата си в купата. Всички котки се нуждаят и заслужават собствено безопасно място за хранене, без други котки да дебнат наоколо.
 • Устояйте на изкушението да купувате различни котешки храни. Ако котката ви се отдалечава от купата с храна, не сменяйте храните толкова често. Уверете се във вкусовете на гальовния приятел и се съобразявайте с тях. Някои котки харесват един вид храна и не биха били щастливи да го сменяте.
 • Маскирайте необходимите хапчета или течни лекарства в лакомства за близане. Първо дайте малко лакомство, след това дайте отново от него, но този път с лекарство. Така мяукащият спътник може да не усети твърде натрапчиво вкусът на лекарството.

котка и храненеСнимка: iStock

 • Създайте правилната среда за хранене. Осигуряването на допълнително забавление при хранене - интерактивни хранилки или разпределяне на храната на различни места в къщата, където мъркащият приятел ще я търси и „дебне“ може да направи заниманието малко по-интригуващо. Котките са хищници и естествени ловци и малко „препятствия“ към храненето може да им се отразят забавно.
 • Уверете се, че котката ви не яде вашите растения. Бъдете абсолютно сигурни, че нямате токсични растения в дома или те са на недостъпно място за гальовните животни. Имайте предвид, че дори и безопасните растения не са добра опция, ако котката ви все пак дъвче листата им. Винаги същестував риск от дразнене на корема или дискомфорт дори и цветето да не е отровно.

Ако мяукащият приятел промени апетита си и желанието за хранене - уверете се, че няма здравословен проблем. Заведете го на ветеринар, за да го прегледа. Ако всичко е наред - помислете за това какво го стресира у дома по такъв начин, че той отказва да се храни. Дали е новата храна, местоположението на купите за храна и вода, храненето с другите котки в дома или нещо друго.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Любопитни хранителни навици на котките

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още