Плюсове и минуси на покритите котешки тоалетни

котка котешка тоалетна Снимка: iStock

П окритите котешки тоалетни са много популярни и желани от всички котешки собственици, а тяхната слава расте и расте. И това е съвсем нормално - на никой котешки родител не му е приятно да гледа котешките изпражнения или урина, които се виждат прекрасно при откритите тоалетни. Освен плюсове, тези тоалетни имат и своите недостатъци. Ако ви предстои да осиновите животинче или се чудите дали да преминете от открита котешка тоалетна на закрита - ще ви помогнем, като ви разкажем повече за така обичаните затворени котешки тоалетни.

Плюсове на покрити тави за отпадъци

  • Миришат по-малко - затвореният дизайн значително намалява ароматите, разпространяващи се из дома.
  • По-малко разплъснат котешки пясък - котките обичат да разравят котешката си постелка, а закритата тоалетна позволява по-малко разпръскване на пясък.
  • Не е нужно да гледаме техните отпадъци - нека си признаем, никой не иска да гледа бучки изпражнения и урина всеки път когато премине покрай котешката тоалетна.
  • Предотвратява достъпа на кучетата - някои кучета ще проявят интерес да душат и дори да ядат котешки изпражнения, което е опасно. Така по-трудно ще имат достъп, особено ако кучето е голямо и не може да влезе в котешката тоалетна.
  • Осигуряват уединение - Някои котки предпочитат спокойствие докато вършат работите си, а покритите тоалетни осигуряват именно това.

Недостатъци на покрити тави за отпадъци

Има много предимства на затворената котешка тоалетна, но повечето от тях улесняват живота на нас, а не непременно на котката. За съжаление, котка, която не е доволна от такава тоалетна - ще си намери по-подходящо място за това.

котка котешка тоалетнаСнимка: iStock

  • Задържат миризмите вътре - може да е страхотно за нас, че покритата тоалетна не позволява миризмата да се разпространи из къщата, но за котката влизането в затворена тоалетна, която мирише на изпражнения и урина, е много неприятно. Котките имат много по-мощно обоняние от нас и, ако миризмата е твърде наситена - вероятно няма да са никак щастливи.
  • Котките могат да се почувстват в капан - някои мяукащи животни не обичат да се чувстват толкова притиснати и да се страхуват от това затворено пространство.
  • Не могат да се движат свободно - покритата тоалетна може да направи движението вътре по-трудно за голяма котка, което не бива да се случва, тъй като създава дискомфорт.

Постигане на компромис

Много котки няма да имат проблем с използването на покрита тоалетна, стига тя да се почиства редовно. Препоръчително е да използвате две котешки тоалетни за една котка, тъй като мъркащите животни обичат да имат повече избор. Също така - почистването всеки ден е задължително, в зависимост от това какъв тип пясък поставяте в тоалетната.

Dogsandcats.bg

Проверете дали размерът е подходящ и мъркащия домашен любимец може да маневрира спокойно когато влезе в тоалетата. Котките обичат малко уединение, когато ходят до тоалетната, но не за сметка на безопасността. Ако се чувстват нервни или застрашени от местоположението или вида на тоалетната, те ще намерят по-безопасно място. Избягвайте силен трафик и шумни зони като кухнята и не крийте тоалетната в ъгъл, където котката няма изход.

И не забравяйте - ако забележите, че котката ви не е щастлива с новата си придобивка - върнете се на стария тип тоалетна. Много по-важно е котката ви да се чувства комфортно и да не изпитва излишен стрес особено за толкова важна тема като ходенето до тоалетна.

Вижте още:

Как трябва да изглеждат котешките изпражнения

Как се почиства котешка тоалетна

Могат ли две котки да споделят една и съща тоалетна

Виж още