Почистването с пара убива ли бълхи

почистване на дома Снимка: iStock

А ко вашата котка има бълхи и те също са заразили дома ви със сигурност сте изправени пред предизвикателство. Все пак, не всичко е изгубено и има различни методи, по които може да се отървете от тези паразити.

Парочистачката например е чудесен инструмент за убиване на бълхи, които се крият във вашите килими, тапицерия или други меки повърхности. Това е така, защото те не могат да издържат на високо ниво на топлина. Въпреки това, въпреки че почистването с пара е голяма помощ в борбата с бълхите, то само по себе си не може да спре заразата.

Това е така, защото жизненият цикъл на бълхите има четири етапа - яйце, ларви, какавиди и възрастни. Справянето с нашествието от бълхи не е само да убиете възрастните бълхи, но и яйцата, ларвите и какавидите, които може да се крият в дома ви, и може да отнеме известно време, за да бъдат напълно елиминирани.

почистване на домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Почистването с пара може да убие някои от яйцата, но би било доста трудно да ги убиете всички, особено след като някои все още падат от котката, а други вероятно се крият в различни места в дома. Те все още могат да се излюпят след процедурата за почистване с пара.

Освен това топлината от сесията за почистване с пара може дори да насърчи остатъците от яйца да се излюпят в рамките на няколко дни, но за щастие можете да ги почистите с прахосмукачка. Накратко, пълното премахване на бълхите от вашия дом е процес, който отнема няколко седмици (или повече, в някои случаи) последователно почистване, съчетано с подходящо лечение за вашата котка.

Как да се отървете напълно от балхите у дома?

1. Започнете с лечението на вашата котка

Не може просто да лекувате заразата, без да лекувате котката си и всички други животни в дома си едновременно. Има различни методи за лечение, включително локално лечение, перорално лечение, шампоани против бълхи, безопасни за котки спрейове против бълхи и редовно разресване с гребен против бълхи, особено на врата и опашката, преди да поставите бълхите в гореща сапунена вода. При никакви обстоятелства не използвайте парочистачката връху вашата котка!

Препоръчваме да се обадите на вашия ветеринар веднага след като откриете заразата с бълхи, за да получите съвет относно най-доброто лечение за за мяукащия приятел. След това не забравяйте да сте в крак с редовното лечение срещу бълхи и кърлежи, за да предотвратите това да се случи отново.

2. Почистване старателно на дома

Цялостното почистване и изпиране на цялото спалнота бельо във вашия дом с перилен препарат и гореща вода е една от най-важните стъпки в процеса на избавяне от бълхи. Не забравяйте да почистите и аксесоарите на вашата котка и да се погрижите за нейното легло, котешко дърво или играчки.

почистване на домаСнимка: iStock

3. Ежедневно почистване с прахосмукачка

Добрата стара прахосмукачка е един от най-мощните ви съюзници в тази битка и трябва да се използва ежедневно върху вашите килими, тапицерия и подове, както и във възможно най-много пукнатини, в които можете да влезете. Може да е трудно да правите това всеки ден, докато заразата изчезне, но си заслужава.

4. Почистване с пара

Както бе споменато по-горе, почистването с пара не е нещо, което трябва да отписвате, въпреки че не може да убие всички бълхи. Съсредоточете се върху любимите места на вашата котка, където прекарват много време, както и върху тапицерията и килимите.

Защо бълхите са опасни?

почистване на домаСнимка: iStock

Има две причини, поради които е толкова важно да се борим с нашествията от бълхи. Първият е, че може да бъде невероятно неудобно и тревожно за вашата котка и дори може да я разболее. Бълхите при котките могат да доведат до тении, бактериални инфекции, алергичен дерматит и дори анемия (особено при малките котенца).

Накратко, почистването с пара може да убие възрастни бълхи и някои яйца от бълхи, но не може да реши проблема с нашествието от бълхи само по себе си и трябва да бъде придружено от подходящо лечение срещу бълхи за вашата котка, постоянно почистване с прахосмукачка и редовно пране.

Най-добрият начин да се предпазите от бълхи е да следвате графика на превантивните средства срещу бълхи и кърлежи за вашата котка. Редовното обезпаразитяване е вашият най-добър съюзник.

Вижте още:

Защо бълхите са толкова опасни за малките котенца

Котката ми се чеше прекомерно - как да я спра?

Как котките, които не излизат навън се заразяват с бълхи

Виж още