Подходящи ли са игрите с лазер за котките

котка гони лазер Снимка: iStock

К отките обичат да преследват сенки, прашинки, слънчеви зайчета, пухчета от растения, които през пролетта влизат през прозорците ни, с други думи - всичко, което им се стори достатъчно интересно.

Играта с лазер изглежда също голямо забавление за мяукащите приятели, и най-вече - техните собственици. И все пак, проблемът с този вид игра е, че котката може да се почувства „разочарована“, защото тя никога не успява да хване „плячката си“. Това няма как да не ни накара да се зачудим - добра играчка ли са лазерите за котките?

Котките харесват ли играта с лазер

Мяукащите животни имат присъщ хищнически стремеж, а малката червена точка, която се мести бързо в дома ни притежава прекрасно „качество“, което да изостри котешките сетива. Лазерите могат да се плъзгат по стените, бързо да променят скоростта и да правят зигзаг във всяка посока.

Мяукащите приятели обичат да се „чувстват като хищници“ - тоест да тичат, преследват и да хващат плячка. Някои от тях могат действително да се наслаждават от тръпката на лов на тази червена точица. Въпреки това - котката ви никога няма да я улови, което бързо може да доведе до разочарование в мъркащия приятел.

Dogsandcats.bg

Защо лазерните показалки могат да бъдат лоши за котките

котка гони лазерСнимка: iStock

Тъй като котката ви не може да улови и „убие“ светлината на лазерната показалка, тя не може да завърши хищническата последователност. Това може да накара гальовният домашен любимец да се почувства неудовлетворен. В резултат на това котката ви дори може да нападне предмет, който изобщо не е предназначен за игра, просто защото има нужда да изразходва хищническата си енергия и усилията ѝ в преследване да са увенчани с успех.

Хубавото е, че можете много лесно да направите играта с лазер удовлетворителна за мяукащия спътник. Когато хубаво сте изморили котката си, накрая насочете червената точица към някоя играчка, след което спрете светлината. Вероятно котката ви ще се нахвърли щастлива върху играчката.

Друг вариант, по който да обогатите играта с лазер е да приготвите скрити лакомства, към които да посочите с лазера. Така мяукащият приятел ще получи заслужената си вкусна награда.

Бихте могли да опитате да слагате на пауза играта с лазер и да хвърляте различни играчки или лакомства. По този начин правите „преход“ от игра с лазер към такава с играчки или награди.

Играта с вашия мъркащ домашен любимец е от ключово значение за неговото физическо и психическо състояние.

Освен лазер имате най-различни възможности да се забавлявате с котката си - игра с въдица, хартиени топчета, кутии, играчки с котешка мента или пък играчки тип пъзели. Разходките на каишка също са прекрасно забавление за социалните мяукащи приятели, които са винаги готови за нови приключения.

Вижте още:

Видове котешки играчки

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Мога ли да науча котката да носи играчка обратно на мен

Виж още