Мога ли да науча котката да носи играчка обратно на мен

котка игра е на топка Снимка: iStock

И стината е, че тази игра може да е предизвикателна дори и за някои кучета, какво остава за темпераментните котки. Все пак, ще се изненадате, но някои гальовни представители могат да се обучат да носят топче или играчка след като я хвърлите.

Как играят котките и можем ли да ги научим да донясат играчката както го правят кучетата - четете по-долу!

Котките и играта

Гальовните животни са много активни или поне по-голяма част от тях. Те се ангажират при всеки стърчащ конец, връзка за обувка, колан и общо взето всичко, което виси, вее се или шуми.

Понякога е забележително колко котките обръщат внимание на някоя прашинка във въздуха и гонят сенки с часове, а играчките могат да останат „захвърлени“ настрани. И все пак в основата на котешката игра стои „фалшивата агресия“. Котките си представят, че играчката или предметът който гонят е мишка или прячка, която биха изяли в природата и я преследват, дебнат, нахвърлят се, хапят, драскат и т.н.

Dogsandcats.bg

По препоръки на ветеринари и специалисти винаги е добре да насърчаваме гальовния домашен любимец да играе, защото така освен че се забавлява (както и вие), той тренира инстинктите си за лов и преследване.

Да научим котката да носи играчките си

котка и играчкиСнимка: iStock

Макар и трудно, но мяукащите приятели могат да се научат да носят играчките си. Със сигурност не винаги и не всички котки ще са способни да се дресират, но не пречи да вложите време и да опитате.

Според Hill's Pet можете да започнете да обучавате мяукащия приятел да носи обратно към вас играчките си с помощта на следните насоки:

  • Не се опитвайте да насилвате котката си, ако тя не обича да прави това. В случай че гальовният приятел видимо е загубил интерес към играта в този момент и вниманието му е другаде - уважете това и не го притискайте.
  • Пригответе награди - винаги когато хвърлите играчка и мяукащият приятел я донесе, за да я хвърлите пак - поощрете поведението с награда. Така котката ще научи, че ще получи вкусно лакомство, когато донесе играчката обратно при вас.
  • ​Наблюдавайте какви играчки обича котката и кои би била склонна да носи. Може би мяукащият приятел много харесва някоя шумяща мишка и предпочита да хване нея и да я донесе, вместо топче.
  • Бъдете търпеливи - обучавайте котката си с кратки сесии и ако тя се заиграе с играчката и започне сама да я гони - оставете я да се забавлява. Все пак, важно е мяукащият приятел да се чувства достатъчно стимулиран, да използва инстинктите и сетивата си преди всичко.

Има много различни начини, по които котките играят. Важно е да занете, че котките генерално са податливи на обучение, просто това се случва много по-бавно и трудно, ако ги сравняваме с кучетата. Но все пак, не е невъзможно. Мяукащите приятели са интелигентни животни и бъдете сигурни, че ако нещо им харесва и имат интерес - със сигурност ще се научат на него!

Вижте още:

Защо котките ни носят трофеи

Колко точно са умни котките

Как да използваме кликер, за да обучим котка

Виж още