Подходящи ли са Руските сини котки за хора, страдащи от алергия

Руска синя котка Снимка: iStock

Т ова, че страдате от котешки алергии, не означава, че не може никога да имате мъркащ домашен любимец. Колкото и да е тежка мисълта, че имате алергия, но въпреки това обожавате котки, не всичко е изгубено и има какво да се направи по въпроса, за да живеете с пухкав котешки спътник!

Предполага се, че хипоалергенните породи котки са по-малко вредни за тези с котешки алергии и има списък с породи, които съжителстват добре със собствениците си, въпреки алергията.

Руските сини котки са средно големи котки, те са нежни нежни, любящи приятели. Имат невероятно мека козина и елегантен външен вид, но дали са хипоалергенни? Технически - да. Руските сини котки се считат за хипоалергенни. Това обаче не означава, че те непременно са отговорът на вашите проблеми с алергията. Нека да разгледаме по-отблизо и да видим дали тази порода е подходяща за вас.

Руска синя коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво причинява алергии към котки

Ако страдате от алергия към котки, може дори да не знаете какво я причинява. Разбира се, знаете, че обкръжението на мяукащите живогни разпалва алергиите ви, но какъв е действителният механизъм, по който това се случва?

Виновникът, както се оказва, е алерген, известен като Fel D1. Този алерген се намира в слюнката на котката и приблизително 10% от населението е алергично към него. Котките постоянно се облизват като метод за подстригване, което води до натрупване на Fel D1 върху козината им. След това се освобождава във въздуха и на земята в дома ви, където се поема от тялото ви и причинява алергична реакция.

Има ли хипоалергенни породи котки?

Какво е хипоалергенна котка? Мнозина смятат, че това са котки, които не засягат алергиите. За съжаление всяка котка произвежда алергена Fel D1. Дори породи, които се считат за хипоалергенни, произвеждат алергена. Така че в действителност няма породи котки, които да считате за наистина хипоалергенни.

Въпреки това породите, за които говорим произвеждат по-малки количества от алергена Fel D1, сравнение с другите породи. Това означава, че хората, които страдат от котешки алергии, биха могли да имат по-слаба реакция към тези конкретни породи котки, въпреки че не е гарантирано.

Алергиите на всеки човек са уникални. Може да сте силно алергични или само леко. Ако първоначално сте леко алергични към котки, хипоалергенната порода може да не предизвика забележима реакция у вас. Но ако имате тежка котешка алергия, тогава дори хипоалергенните породи котки вероятно ще предизвикат твърде силна реакция, за да живеете с тях.

Подходящи ли са Руските сини котки за страдащите от алергии?

Руска синя коткаСнимка: iStock

Когато става въпрос за котки, които се считат за хипоалергенни, има само няколко. За щастие Руските сини влизат в този изключителен списък. Те са една от избраната група котки, които произвеждат по-ниски количества от алергена Fel D1. Така че, ако имате лека алергия към котки, тогава Руската синя може да е порода, с която можете да се справите. Въпреки това, ако имате сериозна алергия към котки, ефектът вероятно все още ще бъде твърде силен, за да имате такава в дома си.

Как да намалите влиянието на вашата котка върху вашите алергии

Добрата новина е, че има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите въздействието на вашата котка върху вашите алергии. Когато се съчетае с котка, която произвежда по-малко алергени, това може да е достатъчна комбинация, за да позволи на някой с леки котешки алергии да живее без реакции с домашна котка.

  • Почиствайте редовно праха

Може да изглежда просто, но редовното почистване на прах и повърхностите у дома може да намали котешките алергени във въздуха с до 95%. Когато бършете прах.

  • Използвайте пречистватели на въздух HEPA

Пречиствателите на въздух HEPA могат да помогнат за премахване на всички плаващи алергени от въздуха. Те са лесни за използване и може да поставите по един във всяка стая, която котката използва.

  • Дръжте котката далеч от спалнята си

Не пускайте котката си в стаята си. Килимът и целият текстил на леглото ви ще улавят алергените, действайки като нещо като магнит за алергени.

  • Перете често меките материи

Както споменахме, текстилът улавя алергени. Уверете се, че перете спалното си бельо редовно, за да премахнете всички уловени алергени. Докато го правите, почистете диваните си, тъй като те могат да уловят също толкова алергени.

Руска синя коткаСнимка: iStock

  • Прахокмукачка с HEPA и микрофилтрация

Редовното почистване с прахосмукачка ще помогне да се премахнат всички алергени, които се утаяват на пода. HEPA вакуум с микрофилтрация ще гарантира, че няма да се разпространяват алергени, докато се опитвате да ги изсмучете, което е често срещано явление при обикновените прахосмукачки.

Истината е, че няма котки, които да са много напълно подходящи за всеки, който страда от тежки алергии към котки. Но ако имате леки алергии към гальовните животни, тогава Руската синя е порода, която може да има по-малко въздействие върху вас. Най-добрият ви залог е да намерите мъркащ приятел и да прекарате известно време с него, за да видите каква реакция ще имате. Всеки човек е различен и дори Руската синя да не предизвиква алергична реакция при всеки, който страда от котешка алергия, вашият опит може да е различен.

Вижте още:

Мога ли да имам котка, ако страдам от астма

Хипоалергенни ли са Британските късокосмести котки

Подходящи ли са котките без козина за хора с алергии

Виж още