По-привързани ли са котките към бременните си стопанки

бременна собственичка и котка Снимка: iStock

Н е е необичайно котките да се държат малко странно около бременни жени. Може да забележите, че котката ви е малко по-привързана с напредването на бременността, което не би трябвало да е твърде изненадващо поведение.

Много стопани съобщават, че техните животни, включително котките, могат да разпознаят кога са бременни. Вероятно това се дължи на изостреното им обоняние и способността им да откриват други промени по време на бременността. Макар да няма официални проучвания по темата, все пак специалисти наблюдават, че някои котки наистина мотат да бъдат по-привързани към стопанките си, които очакват бебе.

1. Котките забелязват промените

бременна собственичка и коткаСнимка: iStock

Повечето жени започват да показват между 16-20 седмица от бременността, което е вторият триместър. В този момент е обичайно котките да забележат промяна във външния ви вид. Може да забележите, че котката ви се взира в корема ви или го подушва. Те дори могат да поставят лапа върху него за потвърждение, че това все още сте вие. Котките сякаш усещат, че нещо се е променило, но е малко вероятно да си направят извод защо това е така.

Dogsandcats.bg

2. Котките усещат хормоналните промени

Острото обоняние на котката е това, което може да направи това възможно. Хормоналните нива при бременните жени се променят драстично по време на бременността. Личният аромат може да бъде повлиян от бременността, но не е известно дали хормоналните промени се усещат по миризмата. Тези промени биха могли да бъдат засечени от котките, които имат до 200 милиона сензора за миризми в носа си, докато хората имат едва 5 милиона.

3. Става ви по-топло

По-високата телесна температура при бременните стопанки и обема на кръвта могат да бъдат един от начините котките да „открият“ бременност.

Котките обичат да се гушкат с топли хора. Вашата котка може да легне до вас, да се търка в бременния ви корем или да постави лапичките си върху него.

4. Други забележими промени

бременна собственичка и коткаСнимка: iStock

Котките могат да усетят промените в хормоните и да почувстват затопляне на тялото. Но нашите космати котешки приятели могат да забележат и промени във външния вид, поведението, химията на тялото или позата, в която често седите. Това може да им даде сведения за значителните промени, през които преминава тялото ви. Котараците умеят да усещат промените в езика на тялото ви и могат да забележат едва доловими разлики в движенията или навиците ви.

Изглежда, че котките осъзнават кога сте бременна и това може да се дължи на различни фактори.

Котките могат да усетят промени във външния ви вид, миризмата, телесната температура и ежедневните ви навици.

Това може да ги накара да станат изключително прилепчиви - нещо, което може да продължи през цялата ви бременност.

Виж още