Породата „Мейн Куун“ - факти за най-големите и впечатляващи домашни котки

Мейн Куун Снимка: iStock

М итове и легенди се въртят около историята на популярната котка Мейн Куун. За това в тази статия ще ви споделим няколко чарователни факта за тази порода!

Едно е сигурно: тези „нежни гиганти“ (както често ги наричат) са красива порода котки с отличителен характер.

1. Те имат интересен произход

Въпреки общоприетото схващане, котката Мейн Куун не е резултат от чифтосване на котка и миеща мечка. И също толкова малко вероятно е да са били изпратени в Америка от Мария Антоанета по време на неуспешния ѝ опит за бягство от Франция, както се твърди според някои истории.

Мейн КуунСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това, което знаем, е следното: Мейн Куунът е най-старата порода котки, произхождаща от Америка (по-конкретно щата Мейн) и е възможно породата да произхожда, когато викингите и други европейски моряци са пристигнали в Америка с дългокосмести котки. Тези котки се чифтосват с местни късокосмести котки и се появява тази пухкава и величествена порода.

2. Те са „нежни гиганти“

Често бъркани дори с диви котки, Мейн Куните са огромни котки с мускулесто телосложение. Една от най-големите опитомени породи котки, тези котки могат да достигнат до 15 кг!

Наричат се „нежни гиганти“, защото са много мили, обичливи котки с благ характер.

3. Мейн Кууните имат прекрасен темперамент

Сладкият нрав на Мейн Кууна печели на породата друга подходяща титла като „кучетата в света на котките“. Тези дружелюбни котки се разбират добре с хора и други животни. Те се радват на компанията на своите хора и ще проявят интерес към всичко, което правят.

Мейн КуунСнимка: iStock

Въпреки че не изискват прекалено вниманието ви, те все пак щастливо ще се свият в скута ви - ако могат да се поберат!

4. Мейн Куните са игрива порода

Времето за игра е приоритет за тези любопитни котки. Те обичат да играят с хора, така че бъдете готови за много взаимодействие.

Мейн Куните също са изключително интелигентни домашни любимци и могат да бъдат обучени да изпълняват прости трикове по команда. Те обичат да играят на носене на играчки, което ги прави идеални за по-активните собственици на домашни любимци.

5. Може да ги разхождате с каишка

Котка на каишка? Не е толкова странно, колкото си мислите. Тези котки са умни и бързо ще се научат как да се разхождат на каишка.

Мейн Кууните обичат да изследват природата със своите стопани. С търпение и усърдно обучение можете да се разхождате из квартала с вашия космат приятел.

6. Обичат да „пеят“

Мейн куните могат да пеят! Тези котки общуват с особен чуруликащ звук, много различен от познатото котешко мяукане. Това се случва, когато наблюдават птици през прозореца.

7. Те обичат водата

Мейн КуунСнимка: iStock

Може би заради водоустойчивата им козина, тези котки обичат да си играят с вода. Мейн Куните са добри плувци и ще бъдат по-сговорчиви по време на къпане от повечето домашни котки.

8. Тези котки са създадени за зимата

Мейн Куните развиват определени физически черти, за да им помогнат да оцелеят в суровите зими в северните щати. Те имат лапи, подобни на снегоходки, и водоустойчива козина, която е особено дълга около долната част на тялото им. Това дебело палто ги топли на сняг и лед.

Те могат също така да увият характерната си дълга гъста опашка около тялото си за допълнителна топлина. Толкова уютно.

9. Мейн Куун участва във филмите за Хари Потър

Г-жа Норис, спътницата на пазача на замъка Аргус Филч е именно Мейн Куун котка. Въпреки че във филма е избрана тази величествена котка да изпълнява ролята, в книгата Роулинг описва г-жа Норис като мършава котка.

10. Мейн Куун котките често носят гена за допълнителни пръсти

Мейн КуунСнимка: iStock

Генът за допълнителни пръсти е доминиращ или т.нар. полидактилни котки, присъства в състава на тази порода. Така че ако имате Мейн Куун с повече пръсти на лапите - причината е тази.

С такъв очарователен външен вид и характер, не е чудно, че котките Мейн кун са си осигурили първо място в списъка на най-популярните породи котки по цял свят. Тези котки са умни, зашеметяващи и привързани.

Виж още