Шартрьо

Шартрьо Снимка: Istock

Други имена

Chartreux

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 38-46 см.

Тегло

4 - 7 кг.

Живот

11 - 15 г.

Произход

Франция

История

Френските котки Шартрьо, съществуват от векове и както при всички стари породи – историята им е объркана, неясна и разкрасена с легенди. Според някои източници, тези приятели са отгледани от монаси в манастира Гранд Шартрьоз, разположен в Югоизточна Франция. Монасите от ордена на картузианците в свободното си време между молитвите и задълженията си са отглеждали и котки с тихи гласове, за да не ги смущават. Породата също се среща и в трудовете на френския биолог Жорж-Луи Леклерк дьо Бюфон, който пише за четири породи котки разпространени в Европа – Домашна, Ангорска, Испанска и Шартрьо. Според някои източници, котките Шартрьо идват от Близкия изток, тъй като в други трудове се говори за сини котки, живеещи в Сирия със сходен външен вид.

Съвременната история на породата започва от 20-те години на миналия век, когато две сестри - Кристин и Сузан Леже, откриват две плюшени, късокосмести сини котки в град Льо Пале на остров Бел Ил Ан Мер. Двете котки до този момент са се скитали свободно на територията на болница в града. Хората дори са ги наричали „болнични котки“. Двете сестри са запленени от красотата на тези гальовни животни и решават да започнат работа по породата. През 30-те години участват с тях на изложение в Париж. Породата започва да печели популярност, но по време на Втората световна война почти изчезва. След войната, малкото останали Шартрьо са чифтосвани с Британски късокосмести, Руски сини и Персийци, за да се даде ново начало на породата, която по-късно е призната и от различни международни организации.

Външен вид

Тези котки са средни по размер, със силно тяло, фини крака и заоблени лапички. По външен вид много напомнят на Британските късокосмести. Козината им е много плътна и е съставена от водоустойчив външен слой и меко подкосмие. Цветът й може да бъде в различни нюанси на синьо-сиво, като в някои случаи е със сребристи отблясъци. Най-отличителната черта на породата са ярко оранжевите, големи и кръгли очи. Главата е заоблена в горния край и се стеснява в заострена муцунка. Бузите са пълни и придават на лицето усмихнато изражение. Ушите са средни по размер, разположени високо на главата. Опашката е гъвкава и тежка, стесняваща се в заоблен връх.

Характер

Котките Шартрьо са сладки и независими. Те обичат стопаните си, но в същото време са интелигентни и си измислят сами занимания а начини за забавление. Могат да ви преследват от стая в стая, да спят в леглото ви, но в същото време не са натрапчиви и рядко са досадни. Те обичат вниманието, но все пак са умерени и не твърде изискващи. Те са много тихи и рядко ще ги чуете да мяукат. Макар че са мълчаливи, те са много наблюдателни, така че със сигурност ще следят всичко, което се случва в дома.

Dogsandcats.bg

Здраве

Считат се за здрава порода. Възможно е да наследят пателарната луксация. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации, обезпаразитяване и прегледи.

Грижа

Козината им е много дебела и плътна, така че препоръчва да се сресват два-три пъти седмично, за да се избегне заплитането. През пролетта и есента сменят козината си, така че това са периодите, в които ще трябва да ги сресвате по-често, за да отстраните мъртвата козина.

Хранене

Хранете своя Шартрьо с висококачествена храна за котки и наблюдавайте приема на храна, за да предотвратите затлъстяването. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да разберете коя би била най-добата формула за хранене.

Деца и домашни любимци

Шартрьо са нежни и спокойни котки, които са подходящи за семейства с деца. Не са агресивни и биха предпочели да се отдръпнат, а не да надраскат, когато не им харесва отношението към тях. Разбират се добре с други котки и приятелски настроени кучета.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още