Котки със зелени очи - колко често се срещат?

Абисинска котка Снимка: iStock

К отешките очи са много красиви и някои от нас с удолоствие биха ги гледали по цял ден. Те могат да варират по цветове и форма, но няма спор, че едни от най-красивите котешки очи са зелените. Много котки имат зелени очи в различни нюанси, затова ще поговорим малко за този цвят - как се получава и колко често срещан е той.

Кой е най-често срещания цвят котешки очи?

Може да се изненадате, но зеленото не е номер едно цвят. Най-често срещаните нюанси на очите при котките са жълто и кехлибарено, следвани плътно от лешниково. Зелените очи са третият най-често срещан цвят на котешките очи. Ако имате у дома малко бебе коте, не се бъркайте, че то ще има сини очи. Всички котенца се раждат със сини очи, но след няколко седмици цветът ще започне да се променя.

котка навънСнимка: iStock

Интересното е, че зеленото е често срещан цвят в няколко конкретни породи котки. Например Египетската мау, ако случайно имате късмет да видите екземпляр от тази рядка порода, можете да очаквате да видите очите на искрящо светлозелено. Също така е вероятно да забележите зелени очи при Хавана браун, Норвежка горска котка и Абисинска котка, Мейн Куун, Сибирска и други.

Dogsandcats.bg

Какво определя цвета на очите на котката?

На първо място е генетиката на гальовния приятел. Зелените очи се дължат на рецесивен ген. Това означава, че и двамата котешки родители трябва да са носили гена за зелени очи, за да имат потомство със зелени очи, но това не означава, че и двамата родители са имали зелени очи. Това е така, защото наличието на гени и експресията на гени са две много различни неща.

Меланинът е отговорен за цвета на очите и козината при котките. Колкото повече меланин има една котка, толкова по-тъмни ще бъдат козината или очите им. Въпреки това, високите количества меланин в козината не означава, че има голямо количество меланин в очите. Ето как котка с тъмен цвят, като Хавана Браун, може да има зелени очи. Всъщност голяма част от черните котки имат зелени очи.

Колкото по-активни са меланоцитите или меланиновите клетки в очите на вашата котка, това ще определи колко ярки и блестящи са очите на мяукащия домашен любимец. Зелените очи се причиняват от малък брой меланоцити, но нюансът на зеленото се определя от активността на клетките. Чистокръвните котки са по-склонни да имат по-блестящи очи от котките от смесени породи, въпреки че това не винаги е така.

черна коткаСнимка: iStock

Зелените очи са третият най-често срещан цвят на очите при котките, което ги прави не толкова редки, но и не твърде често срещани при котките като цяло. Те обаче са често срещани при черни котки и някои породи като Египетската мау, Хавана браун и големите породи котки.

Вижте още:

Любопитни факти за котешките очи

Кога очите на котенцата променят цвета си

10 породи котки с красиви сини очи

Виж още