Срещат ли се рядко кафявите котки?

кафява котка Снимка: iStock

К ога за последен път забелязахте кафява котка? Ако в главата ви се върти отговора „Не мога да си спомня“ или "Никога!" вие сте част от мнозинството. Това е така, защото кафявите котки се срещат доста по-рядко и ще имате късмет да забележите някоя да се радхожда навън или да е кацнала на предната ви веранда.

Само шепа от 45-те официално признати породи котки имат кафява козина, което прави гальовните котки в този цвят рядкост.

Какво определя цвета на котката?

Цветът на козината на вашата котка се определя основно от генетиката (гена на родителите). Основните цветове на козината на котките включват бяло, червено и черно или някаква вариация на тези цветове. Гените са основната единица на наследствените черти, които съдържат инструкции за анатомичното изграждане на потомството. Гените определят физическите черти и поведенческите тенденции на бебетата на вашата котка.

кафява коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всички котки имат общ прародител, дивата котка от Северна Африка и Югозападна Азия. С течение на поколенията тези котки развиват ивици, петна и петна по козината си като камуфлаж, за да се скрият от хищници и плячка.

Гените, които определят цветовата вариация в козината на таби котките, са същите, които разделят обикновените гепарди от кралските гепарди. Последният е африкански гепард, който притежава рецесивни гени, които им придават дебели петнисти петна вместо типичните, добре дефинирани петнисти шарки на обикновените гепарди.

Липсата на тези гени води до напълно различен модел на козината, както се вижда при Абисинските котки, например. Тези гальовни животни имат „размазан“ цвят, привидно с по-тъмни петна, разпръснати по цялата им оранжева козина. Като цяло генетиката играе централна роля при определянето на козината на котката.

А сега ще изброим някои породи мъркащи животни, които се серщат в кафяв цвят!

1. Хавана браун

Тази котка е смесица между Сиамски и Домашни черни котки, въведена от любителите на котки в Англия през 50-те години на миналия век. Породата има наситен шоколадов цвят (включително мустаци) с лъскава козина. Хавана браун е игрива котка, но понякога предпочита да бъде сама. Изумрудените очи и гладката козина прави тези гальовни животни изключително красиви.

кафява коткаСнимка: iStock

2. Йоркска шоколадова котка

Тя има тъмнокафява козина, наподобяваща цвета на черен шоколад. Това е рядка полудългокосместа котка със заострена опашка. Козината ѝ е гладка, луксозна и неустоима! За първи път отгледана в Ню Йорк, породата идва от кръстосване на различни дългокосмести домашни котки.

Тези котенца са любящи същества, кипящи от енергия и интелигентност. Те също са отлични ловци и могат да помогнат за елиминирането на гризачи около дома ви.

3. Бурманска котка

Не всичките четири породи Бурмански котки са кафяви, но две от тях са. Кафявите бирмански котки са на цвят шампанско. Тези късокосмести котки са изключително социални и се разбират с хора и други домашни любимци, включително кучета. За разлика от горните породи, Бурманските котки са естествени породи, единствените в категорията на кафявите котки.

Тези мъркащи приятели имат лъскава козина със златисти очи и са гледка за очите! Те са лесни за разресване и обичат да изпълняват трикове. Ако търсите котка, обичаща забавленията, която да бъде компания за вас и вашето семейство, тогава този гальовен приятел е точно това, което ви трябва!

4. Ориенталска късокосместа

Тази късокосместа котка е на пръв поглед изглежда необичайно, има стройна фигура и ъгловато лице. Не всички Ориенталски късокосмести имат кафява козина. Някои имат сини, кремави и червени нюанси, понякога костенурково таби и други шарки.

кафява коткаСнимка: iStock

Ориенталската късокосместа е приказлива котка, така че бъдете сигурни, че ще ви мяука и ще „разговаря“ с вас. Те са много привързани и се наслаждават на компанията на семейството си и други домашни любимци. Като такива, те са склонни да се привързват към собствениците си толкова много, че да ги следват навсякъде, където отидат.

5. Рагамъфин

Този мяукащ приятел се среща в различни цветове, но е сред малкото породи котки, които могат да се видят в плътно кафяво. Тези очарователни космати топки са големи котки с големи кръгли очи и дебели кожени палта. Имат мускулести тела със средна до дълга коса. Те растат бавно и отнема около четири години, за да достигнат до пълния си размер.

Котките от породата „Рагамъфин“ са удоволствие да ги държите, галите и гушкате. Техните дебели кожени палта обаче изискват подходяща грижа или могат да станат сплъстени или неподредени. Кафявите Рагамъфини са доста редки, така че е добре за вас, ако можете да се докопате до един.

6. Кафява Персийска котка

Шоколадовите Персийци не се срещат често. От друга страна Персийските котки са едни от най-популярните котки в цяв свят!

Въпреки тяхната рядкост, тези мъркащи приятели са изключително симпатична порода с дълга, гъста козина, която им придава пухкав вид. Те са нежни, изключително привързани котки, които обичат да се гушкат със стопаните си в леглото.

кафява коткаСнимка: iStock

Кафявите котки наистина са рядкост и ако имате достатъчно късмет да намерите такава, оценете нейната рядкост с вечна любов и правилна грижа. Въпреки това, всички котки заслужават любов и внимание, независимо от техния цвят или вид. Хранете своя котешки приятел със здравословна диета и планирайте редовни посещения при ветеринар, за да го поддържате в добра форма.

Виж още