7 породи котки с кафява козина

хавана браун Снимка: iStock

М яукащите животни могат да се открият в най-различни цветове и модели на козината. Някои нюанси са по-рядко срещани, което прави котките още по-очарователни и желани.

Кафявото например е цвят, който е много често срещан при кучетата, но за котките не можем да кажем същото. Колко пъти сте виждали кафява котка? Със сигурност не твърде често.

Любопитното е, че кафявите цветове на козината са резултат от мутация на гена, който произвежда черен пигмент при мяукащите животни. Цялата рядкост се свежда до рецесивни гени, меланин и двата структурни компонента на меланина, еумеланин (сенки на кафяво и черно) и феомеланин (червено и жълто оцветяване), който преобладава както в черната, така и в кафявата козина.

Някои генетични кодове произвеждат черния цвят, докато има рецесивни генетични кодове с различни количества еумеланин, които причиняват кафявото оцветяване. Макар че кафявите котки не са най-разпространените, има някои породи, които дори могат да се открият само в този цвят, а при други - кафявото се среща наред с други цветове.

Dogsandcats.bg

1. Хавана Браун

Рядката Хавана Браун е единствената порода котки, която има истински шоколадов цвят. Тази порода е се появява чрез комбиниране на Сиамски, черни домашни късокосмести и Руски сини котки.

2. Ориенталска късокосместа

Тези бъбриви котешки приятели също се предлагат в пълен кафяв цвят на козината и цвят на канела. Произхождат от Сиамски котки, които се кръстосват с други домашни представители. Тези мяукащи животни имат пленителен външен вид със стройните си тела и триъгълни глави.

3. Йоркска шоколадова котка

Йоркска шоколадова коткаСнимка: iStock

Полудългокосмести тези очарователни котки имат по-тъмнокафяво палто. Тази порода се появява за първи път през 80-те години на миналия век и не е твърде разпространена все още.

4. Бурманска котка

Бурманската котка има плътна кафява козина, изолирана чрез селективно размножаване. Те имат четири нюанса на цветя сред които тъмнокафяво, шампанско, платинено или синьо-кафяво.

5. Британска късокосместа

Тези малки плюшени мечета с кръгли, пълни бузи, гъста, мека козина и големи кехлибарени очи се откриват в голямо разнообразие от цветове. Шоколадовите Британски късокосмести са получили оцветяването си на козината чрез кръстосване с кафяви Персийци.

6. Персийска котка

Кафявият Персиец може да се открие в различни нюанси на цвета кафяво - по-светло или тъмно. В допълнение - добре знаем, че тези гальовни приятели могат да се срещнат в най-различни други цветове освен кафяво.

7. Девън Рекс

Девън РексСнимка: iStock

Стройният Девън Рекс с вълнообразно покритие и остри, дълги уши също получава признание за кафявия си цвят. Тези котки се откриват в по-голямо разнообразие от цветове на козината, включително наситено кестенява кафяво.

Кафявите котки са редки, но не е невъзможно да се намерят. Ще бъде много по-малко вероятно да намерите бездомна кафява котка да се скита наоколо, отколкото повечето други цветове. Ако искате задължително кафява котка - може би ще трябва да потърсите породиста такава, която ще ви плени с шоколадовия си цвят.

Вижте още:

12 прекрасни породи черни котки, които искате да вземете у дома

10 породи котки, които можете да откриете в бял цвят

9 породи котки, които имат синя козина

Виж още