8 породи котки, които обичат водата

котки и вода Снимка: iStock

Ф акт е, че гальовните животни не си падат много по водните приключения и предпочитат водата да не служи за нищо друго освен за пиене. Макар и някои котки да имат нужда от баня, ако са се изцапали с нещо или пък имат дълга козина, която се нуждае периодично от измиване, къпането се превръща в истинска водна война, защото тези приятели просто се ужасяват от водата.

Все пак, някои мъркащи животни могат да проявят интерес към водата и дори да я обичат. Да разгледаме кои са тези породи котки, за които водата не е толкова страшна.

котки и водаСнимка: Pixabay

1. Мейн куун

Величествените, огромни, рошави и много добри приятели от породата Мейн куун не са толкова скарани с водата. Тяхната гъста козина е водоустойчива, което значи, че те могат да прекарат сравнително дълго време във вода и в същото време да запазят тялото си сухо и топло. Те са умни, послушни, могат да се възпитат да се разхождат на каишка, което ги прави прекрасни спътници в различни приключения.

Dogsandcats.bg

2. Норвежка горска котка

Още по името, можете да се досетите, че тези приятели обичат да прекарват време в природата. Когато са сред стопаните си, те са спокойни, нежни и привързани към тях. Подобно на приятелите си Мейн куун, тези котки също се радват на дебела козина, която отблъсква водата и ги предпазва сухи. Представителите, които не са опитомени и живеят в природата имат славата на прекрасни риболовци - обожават водата и лесно ловят риба, която изяждат с най-голямо удоволствие. Ако имате у дома аквариум с рибки - бъдете сигурни, че е на недостъпно място.

3. Бенгалска котка

Красивите малки тигърчета са едни от най-енергичните породи, така че ако имате такъв красавец у дома - пригответе се за много приключения и бели! Тези приятели са много диви и вероятно във вените им все още тече кръвта на изящния леопард. Бенгалците обичат приключения - харесват разходки, да изучават природата, да преследват всичко, което им попадне, и също така много обичат водата. Не се изненадвайте, ако у дома искат да ви правят компания под душа, а когато са на разходка - с радост да цапат локвите или да искат да плуват в някое езеро или река. Тези приятели са известни и с това, че са много добри плувци.

бенгалска котка и водаСнимка: iStock

4. Турска ангорска

Тези деликатни, красиви котки с бяла козина обичат водата. Заради изящния си външен вид, тези приятели изглеждат много нежни, но характерът им изобщо не е за подценяване. Тези породи са интелигентни, обичат да играят, а ако наоколо има вода - могат да покажат завидни умения на плувци.

5. Турски ван

Тези красавци се появяват около езерото Ван в Турция, откъдето идва името им. В турския фолклор често са наричани „плуващата котка“, поради любовта си към водата, с която тези приятели са свикнали от векове. Макар и тези породи да са опитомени, се предполага че те все още обичат водата и ще се радват на игра в мивката или пък ще искат да ви правят компания под душа, а защо не и във ваната.

6. Абисинскa котка

Тези екзотични приятели, които произхождат от райони около Индийския океан също са свикнали с водата. В допълнение, тези породи се славят с много енергия, така че у дома няма да ви е скучно. Тъй като са интелигентни, могат като нищо да се научат да си пускат крана на чешмата, за да могат да се забавляват с течащата вода.

7. Манкс

Тези островни котки, идващи от бреговете на Великобритания не са никак скарани с водата. Можете да ги откриете да бъркат с лапи в купичката за вода и често да си играят с нея, вместо да я пият. Тяхна запазена марка е късата опашка, която прилича на зайче. В допълнение, те имат къса, но гъста козина, която им пази топло.

8. Японски бобтейл

Още един представител на породите с къси опашки - Японският бобтейл. Също като братовчеда си от Великобритания, този гальовен приятел обича водата, така че заедно можете да играете водни игри. С удоволствие биха потопили лапите си в мивката, ваната или дори чашата ви с вода. Тези игриви животни са добри партньори за пътуванията и мразят да бъдат оставяни сами, така че по-добре ги взимайте на пътешествията си с вас.

Не е задължително водата и котките да са две взаимноизключващи се понятия. Някои представители не просто проявяват интерес към водата, а предпочитат да ги играят с нея и дори да плуват. Макар че при изброените видове се наблюдава интерес към водата, все пак не е изключено гальовният ви домашен любимец да не фигурира в списъка, но пак да се радва на баните.

Вашата котка обича ли водата? Разкажете ни малко повече за нея в коментарите!

Вижте още:

12 породи котки, които обичат разходките навън

Виж още