Екзотична късокосместа котка

Екзотична късокосместа котка Снимка: Istock

Други имена

Exotic Shorthair

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 41-48 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

8 - 20 г.

Произход

САЩ

История

В края на 50-те години на миналия век американските любители на късокосместите котки, мотивирани от популярността на Персийците, тайно започват да ги смесват с Американските късокосмести породи. В някои случаи участват и Руски сини и Бирмански котки. В резултат на този експеримент, костите на Американската късокосместа стават по-тежки, главата по-закръглена, а носът – сплескан, по подобие на Персийците. Козината също се променя и става по-дълга.  

Тази кръстоска предизвиква смут в любителските общества и организации и породата е забранена. Все пак, Джийн Мартинике, съдия от Асоциацията на любителите на котки (CFA) вижда потенциал в породата и се застъпва за нея. По-късно Международната котешка асоциация (TICA) признава породата, като тя започва да се развива. Заради генът на Персийците, започват да се появяват различни цветове. Днес, това е широко разпространена късокосместа котка в цял свят.

Външен вид

Екзотичните късокосмести котки са средни по размер с масивно тяло, завършващо с къса и дебела опашка. Краката са малки и дебели. Линиите на силуета им са омекотени, благодарение на плътната, дебела козина. Главата им е широка и кръгла с ниско разположени уши. Очите са кръгли и много големи и придават сладък израз на лицето. Цветът на окосмяването може да е всякакъв: бяло, червено, кремаво, черно, синьо, шоколад, люляк, сребро, злато, костенурка, синьо-кремаво, кафяво. 

Характер

Екзотичните късокосмести изключително много приличат по характер на Персийските котки – те са привързани, верни, спокойни и любвеобилни. Няма спор, че животът с тези приятели е голямо удоволствие.Обичат вниманието от страна на своите стопани и много се радват на прегръдки. Неоспорим факт е, че едно от любимите им неща е сънят, така че с удоволствие ще се сгушат в скута ви. В промеждутъците между съня биха си поиграли с вас или с любимата си играчка. Те са тихи котки, с меки гласове, които използват само когато искат храна (разбира се!).

Dogsandcats.bg

Здраве

Тази порода котки на практика е късокосместа Персийска, така че не е изненадващо, че споделя същите здравословни проблеми като тях. Те включват проблеми със синусите и дишането, причинени от сплесканото лицелице и често сълзящите очи. В допълнение, някои от тях са склонни към натрупване на зъбен камък. Най-сериозният наследствен проблем, обаче, е поликистозната бъбречна болест, която е много често срещана при Персийските, Хималайските и сродните им породи.

Грижа

Благодарение на късата си козина, Екзотичните късокосмести са лесни за поддръжка – нужно е да ги сресвате с подходяща четка два-три пъти седмично, за да премахнете мъртвите косми. Възможно е да се налага къпане в определени периоди на годината, когато се е натрупала твърде много мъртва козина. Ако го правите – погрижете се да научите котето на къпане от малко. Тъй като Ексозитчните късокосмести котки имат сплескани лица, очите им са склонни да сълзят повече. За да се погрижите за тях – можете да избърсвате нежно очите им с навлажнена кърпа.

Хранене

Като всички котки и тези, се нуждаят от висококачествена диета, богата на протеини и хранителни вещества. След кастрация са склонни към наднормено тегло. Тези породи не са много активни, така че трябва много да внимавате с дневните им дажби и да ги провокирате към игра колкото се може повече.

Деца и домашни любимци

Тази порода котки, също както и Персийските, са изключително подходящи за деца, защото са много спокойни и игриви. Не са агресивни и са търпеливи с буйни деца, благодарение на кроткия си характер. Биха могли да се сприятелят с други котки или кучета. Ако ги обучите от рано – те няма да имат никакъв проблем да споделят пространството си. Тъй като характерът им е много мил, Екзотичните късокосмести котки са добър другар и за възрастни хора.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още