8 късокосмести породи котки

Британска късокосместа Снимка: iStock

Н якои от късокосместите мяукащи представители са широко разпространени в цял свят, включително и в България. Повечето мяукащи приятели в нашите домове, особено ако са прибрани от улицата или от приют - в голямата си част имат къса козина.

Късокосместите представители понякога подвеждат с името си, защото собствениците решават, че козината им пада по-малко от тази на дългокосместите. Всъщност, това не е съвсем така и в повечето случаи тяхната козина може да пада дори повече от тази на дългокосместите котки.

1. Британска късокосместа

Британците са много обичани котки и не е за изненада - те приличат на истинско плюшено мече. Тези приятели най-често се срещат в синьо-сиви палта, но могат да се открият и в други цветове. Весел и пълничък (трябва да следите теглото му!), Британецът е възхитителен семеен домашен любимец, също толкова доволен да се свие на дивана, както и да преследва любима играчка от време на време.

2. Американска късокосместа

Американските късокосмести могат да имат палта с различен цвят, но се характеризират с мускулесто тяло. Днешните Американски късокосмести котки са приятелски настроени домашни любимци, които живеят добре както с деца, така и с други космати приятели.

Dogsandcats.bg

3. Екзотична късокосместа

Екзотична късокосместа коткаСнимка: iStock

Със своите плоски лица и кръгли очи, Екзотичната късокосместа е напомня много не Персийците (съвсем нормално, защото произхожда от тях), но има къса козина. За разлика от буйната козина на нейния братовчед, тези котки за щастие на стопаните изискват ниска поддръжка. Тези приятели са едни от най-популярните котки и радват стопаните си по целия свят.

4. Ориенталска късокосместа

Тези приятели са очарователни, поради дългите си уши и тесни носове и често са оприличавани на домашното духче Доби от Хари Потър. Те са прекрасни „бърборковци“, нетърпеливи да бъдат около вас, така че ви чакат вярно всеки ден когато се прибирате от работа.

5. Девън Рекс

Девън Рекс не е много често срещана порода. Тези котки могат да се похвалят с фина, вълниста козина, а най-хубавото е, че са подходящи и за хора, страдащи от алергии. Въпреки късата си козина, породата е с малко по-висока поддръжка от другите представители и се препоръчва редовното сресване, както и периодично къпане, за да се разнесат кожните масла равномерно.

6. Манкс

Най-любопитният и отличителен факт за тези приятели е липсата на опашка или наличието на много мъничка такава. Това е резултат от генетична мутация, така че няма за какво да се притеснявате. Също както Девън Рекс, макар късата си козина - тези котки имат нужда от стабилно разресване на козината, защото тя е много дебела.

7. Сингапурска котка

Сингапурска коткаСнимка: iStock

Тези очарователни представители са много мънички и леки. Могат да тежат до около 4 килограма и са едни от най-дребните домашни котки. Тяхната очарователна изисканост се подчертава от големите им очи и уши. Въпреки сладкия си и скромен външен вид, тези приятели искат своето внимание, така че нямате избор - ще трябва да им отделяте повече време.

8. Тонкинска котка

Тези приятели се повявята след кръстосване между Бурмански и Сиамски котки и споделят много от качествата на тези породи, включително късата, копринена козина. Тези приятели обичат хората, но и да бъдат в центъра на вниманието. Трябва да имате едно наум с тях, защото ако се почувстват пренебрегнати, могат да поискат „отмъщение“. Изобилие от играчки, драскалки и котешки дървета ще ви послужат добре.

Пада ли козината на късокосместите котки

Както споменахме - тези приятели не са застраховани от падане на козината, нищо че тя е къса. Хубавото е, че в повечето от тях изискват по-малко грижа и по-рядко разресване, но все пак при някои породи (Девън Рекс, например) грижата за козината може да е дори по-необходима отколкото при дългокосместите.

Вижте още:

Грижи за лъскава и здрава котешка козина

17 породи котки, които пускат по-малко козина

8 породи котки с пухкава, буйна козина

Виж още