Тонкинска котка

Тонкинска котка Снимка: Istock

Други имена

Tonkinese, Tonk

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 30-38 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

12 - 16 г.

Произход

Тайланд

История

Тонкинската котка съществува от стотици години, но планираното й развъждане стартира през 60-те години на миналия век. Предполага се, че тези приятели се появяват естесвено след като се чифтосват с Бурмански и Сиамски котки, които живеят в този регион. Най-вероятно тези гальовни животни пристигат в Европа заедно с Бурманските и Сиамските около 1800г. Първоначално Тонкинските котки са се смятали за Сиамски, но след като се обособяват първите клубове за развъждане на Сиамски котки, техните членове заявяват, че не могат да развъждат Сиамски котки, които нямат сини очи и калърпойнт оцветяване на козината. Допълнителни изследвания между Бурманска, Сиамска и Тонкинска котка потвърждават, че тези грациозни животни имат много различия, което води до обособяването на Тонкинската порода. През 60-те години, тези приятели получават ново начало, като призната отделна порода. Името „Тонкинез“ идва от залива Тонкин край Южен Китай и Северен Виетнам. Макар че породата не идва от този регион, името е екзотично и привлекателно, според развъдниците.

Външен вид

Тонкинските котки са мускулести и съразмерни. Козината им е къса, копринено мека и плътно прилепнала към тялото. Срещат се в най-различни цветове на окраската – тюлен, шоколад, канела, червено, синьо, люляк, кремаво и аналози на тези цветове в окраска тип костенуркова. Очите са с формата на бадем, като техният цвят зависи от козината. Ушите са със среден размер и леко наклонени напред. Интересното е, че тези приятели са средно големи, с изненадващо тежки тела.

Характер

Тези котки са нежни и любвеобилни. Най-много обичат да са в компанията стопанина си, сгушени в скута му или наблюдавайки действията му. Те са интелигентни и упорити, с впечатляващо дълга памет, което ги прави лесни за дресиране. Макар че обучението може да премине сравнително плавно, те все пак могат да бъдат малко инати, така че похвалите и лакомствата са повече от задължителни. Играта е едно от любимите им занимания. Не са гласовити, колкото Сиамците, но въпреки това обичат да водят „разговори“ и очакват от вас пълно внимание.

Здраве

Обикновено се считат за цялостно здрава порода, но са по-склонни към зъбни заболявания, както и заболявания на долните пикочни пътища, възпалителни заболявания на червата и амилоидоза (излишни отлагания на протеини в техните органи). Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

Dogsandcats.bg

Грижа

Тези котки са с къса и лъскава козина и могат сами да я поддържат в отлично състояние. Препоръчително е да ги сресвате веднъж седмично, за да премахнете мъртвите косми. Почистването на ушите и грижа за ноктите също не са за пренебрегване. За тези умни и атлетични котки е нужна психическа и физическа стимулация, иначе ще им стане скучно. Колкото повече играят – толкова по-добре за тях.

Хранене

Тонкинските котки трябва да се хранят с диета с висококачествена котешка храна, препоръчана от вашия ветеринарен лекар. Тази порода е предразположена към наднормено тегло, така че е важно да се уверите, че не ги прехранвате.

Деца и домашни любимци

Тези котки се радват на компанията на деца и на други домашни любимци. Измислят си игри и обичат да са в компанията на други котки. Поздравяват и забавляват гостите в домакинството. Докато те се адаптират лесно към новите си съквартиранти, могат да са склонни да дразнят по-спокойните домашни любимци, така че е препоръчително другият домашен любимец да е със сходно ниво на активност.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още