7 от най-умните породи котки, които могат да са чудесни домашни любимци

домашна котка Снимка: iStock

П овечето хора не си представят котки, които играят на донасяне на играчка или се разхождат на каишка, но тези дейности не са изключени за някои от най-умните породи котки. Противопоставяйки се на много типични котешки стереотипи, котките в този списък са атлетични, любопитни и игриви. Обичат да са сред хора и често са център на внимание.

С активни умове и тела, тези котки често се справят най-добре с другар - друга котка или дори куче - така че когато са оставени сами, те не скучаят и не стават пакостливи. Те също се нуждаят от много внимание. Всъщност много от котките в този списък са и доста привързани към стопаните си. Тези котки са най-подходящи за хора и семейства, които имат време да прекарват с тях и могат да задоволят тяхната любознателна природа.

1. Абисинска котка

Атлетичните и игриви Абисинци са една от най-старите породи котки в света. Произходът на тази котка е малко мистериозен - някои твърдят, че идват от древна Абисиния (сега Етиопия), докато други твърдят, че са от древен Египет. Абисинците са привързани, но няма да се задоволят да седят в скута ви цял ден. Те са активна порода, която искрено се наслаждава на играта на донасяне, скачане и катерене. Те дори могат да бъдат научени да ходят на каишка.

2. Шотландска клепоуха

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че са най-известни със своите отличителни сгънати уши, не всички Шотландски клепоухи имат сгънати уши. Всъщност всички шотландски клепоухи се раждат с прави уши, но след това те започват да се сгъват при някои котки на около 21 седмици.

Интелигентни, спокойни, игриви, социални и адаптивни, Шотландските клепоухи се наслаждават на игри с пъзел, донасяне и „гледане“ на телевизия или птици навън.

3. Сиамска котка

домашна коткаСнимка: iStock

Сиамските котки са една от най-старите породи котки и са били ценени от кралски особи и монаси. Те са известни като красива порода с отличителните си сини очи и светла козина с по-тъмни петна по ушите, лицето, опашката и краката.

Те шумно изискват внимание и могат да бъдат палави, ако бъдат оставени сами.

4. Бенгалска котка

домашна коткаСнимка: iStock

Известни с красивите си палта като на леопард, първите Бенгалски котки са създадени, когато азиатска леопардова котка е била развъждана с домашна късокосместа котка. Бенгалските котки са умни, енергични котки, които бързо научават трикове. Те имат сръчни лапи и се наслаждават на водата, което ги прави страховити ловци на всякакви морски животни.

5. Корниш Рекс

домашна коткаСнимка: iStock

Меката вълниста козина с дълго слабо тяло и изключително извит гръб придават на Корниш Рекс отличителния му вид. Къдравата козина няма външен защитен слой от предпазни косми, което ги прави много меки.

Корниш рекс е открит за първи път в Корнуол, Англия през 50-те години и е кръстен на уникално вълнообразната си козина, наподобяваща тази на заек рекс. Въпреки че са изключително активни котки, тези приятели също са котки за скута, които се радват на внимание.

6. Тонкинска котка

домашна коткаСнимка: iStock

Тези приятели се радват да бъдат сред хора. Те са умни, социални котки, които обичат да говорят и да играят игри като донасяне на играчки и криеница.

7. Турски ван

домашна коткаСнимка: iStock

Тези мъркащи животни обичат да скачат и да се катерят, но също така са доста тромави и често събарят нещата от рафтовете. Произхождащи от района на езерото Ван в Турция, тези котки много обичат водата и обичат да плуват. Турските ван котки се разпознават по полудългата си коса, бяла козина и шарки на главата и опашката.

Поради привързаността си към водата те може да искат да плуват във вашата вана, да проверят водата в тоалетната или мивката ви. Не са такива, които трябва да се вдигат или гушкат, котките Турски ван обичат да играят и са много акробатични, често хващат предмети във въздуха и се търкалят след играчки.

Ако сте готови за радостта и предизвикателството да имате интелигентно коте във вашето домакинство, тези породи са едни от най-умните, с които може да се сдобиете. разбира се, много фактори може да влияят на интелигентността на котката и породата не винаги е определяща, макар и често показателна. Може да имате невероятно умно коте, което не е в този списък с породи или пък е от смесена порода.

Виж още