По-щастливи ли са собствениците на котки от останалите хора?

котка със стопанка Снимка: iStock

П опитайте почти всеки, който е част от котешко семейство, дали гледането на лудориите на четириногия му другар му носи радост, и най-вероятно ще получите категоричен отговор „Да!“. Но дали котките правят собствениците си щастливи?

Няма научни доказателства, които да сочат, че притежаването на котка влияе положително върху дългосрочното щастие. Въпреки това има много ползи за хората от общуването с котки.

Вярвате или не, не е лесно да се измери щастието. Никой не е съвсем сигурен как да дефинира понятието или точно да определи колко от него изпитвате. Повечето изследователи използват самооценка, като основават заключенията си на това, което хората им казват в стандартизирани анкети с въпроси с избор между няколко отговора.

Проблемът с това измерване е, че то не е стабилно - сравнително лесно е да се манипулират показателите за щастие на хората, като се манипулира тяхната среда. Например музиката може да повлияе на възприемането на средата, като пряко повлияе на чувството ви на щастие или тъга и на отговорите ви в анкетата. Така че е трудно да се определи доколко хората са истински щастливи по принцип, а какво остава за нещо по-конкертно, както в случая - от присъствието на домашен любимец. И все пак, има какво да се каже по темата.

Dogsandcats.bg

Правят ли ни домашните любимци по-щастливи?

котка със стопанкаСнимка: iStock

Научните данни са доста ясни по този въпрос - и за съжаление отговорът е „Не“. Между 1983 и 2021 г. в рецензирани списания са публикувани около 12 научни изследвания, разглеждащи някои въпроси, свързани с притежаването на домашни любимци и щастието. Нито едно проучване не е стигнало до заключението, че притежаването на какъвто и да е вид домашен любимец има положително въздействие върху общото дългосрочно щастие.

Дали хората, които обичат котки, са по-щастливи?

Някои проучвания сочат, че собствениците на котки са по-щастливи от тези, които не са собственици на домашни любимци, и изпитват по-малко депресия и тревожност. Но това може да е свързано повече с типа хора, които са привлечени от котките, и с предположенията на изследователите, отколкото с нещо друго. Въпросът за причинно-следствената връзка не позволява да се твърди с увереност, че котките подобряват щастието.

Но данните сочат, че в сравнение със собствениците на кучета родителите на котки са по-отворени към нови преживявания, но са по-интровертни, по-малко общителни, определено по-малко дружелюбни и малко по-склонни към невротично поведение. С други думи, собствениците на котки отстъпват на любителите на кучета, когато става въпрос за общи личностни характеристики, които според изследователите са показателни за общото щастие и удовлетворение.

Собствениците на котки са по-чувствителни в социални ситуации и по-склонни да се доверяват на другите, отколкото тези, които нямат домашен любимец.

Има ли ползи от притежаването на котка?

Несъмнено, притежаването на котка компаньон има няколко предимства! Осиновяването на котка изглежда намалява здравословните оплаквания като болки в гърба и главоболие при някои хора, особено в краткосрочен план. Хората, които в миналото са имали котки, изглежда по-рядко умират от сърдечни пристъпи, въпреки че причината не е съвсем ясна.

Котките са склонни да намаляват стреса и да ни успокояват, което позволява на техните човешки спътници да възприемат трудностите като предизвикателства, а не като стресови фактори. Освен това хората с котки съобщават, че изпитват по-голямо чувство на свързаност, отколкото хората, които не живеят с домашни любимци. Но имайте предвид, че възприеманите ползи от притежаването на котка са подобни на щастието, но определено доста различни от него.

котка със стопанкаСнимка: iStock

В крайна сметка няма категоричен отговор на въпроса дали котките ни правят задължително по-щастливи, или не. Те ни обичат и внасят огромна радост в живота ни, но отношенията ни с великолепните създания са изпълнени с различни емоции - радост, разочарования, смях и тонове любов. В момента, в който допуснете котка в живота си, вече може да сте сигурни, че ще живеете по-различно и ще чувствате голяма любов към домашния любимец.

Котките не ни правят щастливи или нещастни; те просто ни позволяват да живеем по-пълноценно. Те ни предоставят възможността да обичаме, да установим дълбоки връзки, за което трябва да сме безкрайно благодарни, защото тези преживявания са градивните елементи на живота.

Вижте още:

Могат ли котките да бъдат психично болни

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Виж още