Предпочитат ли котките да пият студена вода

Котка пие вода Снимка: IStock

В летните месеци, когато самите ние предпочитаме студената вода, бихме могли да се запитаме дали мъркащият домашен любимец споделя сходни предпочитания. Знаем, че котките предпочитат храна и вода, които не са нито твърде студени, нито твърде горещи. В природата, тези приятели изяждат веднага плячката си - не чакат някакъв бъдещ момент, тъй като тя няма да е годна за консумация. Относно водата - със сигурност предпочитат течащата такава, което е причината котката ви да проявява забележителен интерес към чешмата. 

И все пак - можем ли да си позволим да сипем по-студена вода на котката ни през летните месеци?

Малко за котките в природата и навиците им за хидратиране

Смята се, че котките, които познаваме днес като наши приятели и част от семейството, произхождат от Северна Африка. Вероятно домашни котешки спътници са еволюирали от Felis libyca или Африканска дива котка. Като пустинни животни, питейната вода не е в толкова големи изобилия, нито е особено достъпна.  Това ги принуждава да се адаптират към тези условия и да свикнат със сух климат.

Котка пие водаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Голяма част от водата, котките си набавят чрез храната и тези приятели са се развили така, че да не изпитват задължително силна жажда.

В днешно време, гальовните животни живеят в най-различни климанични условия. Можем да ги срещнем на всеки континент, а това е показателно колко са способни да се адаптират към различни условия. 

Как да хидратираме котката си през горещите месеци

Макар че тези животни не изпитват такава жажда, каквато например е по-характерна за кучетата, все пак домашните котки не са пустинни и трябва да имат постоянен достъп до вода. През лятото можем дори да поставим повече от една купа за вода, за са подсещаме котката си да пие. Чудесен начин за набавяне на вода е да им предоставяме всеки ден храна от консерва, тъй като тя има много по-високо съдържание на вода от сухата храна. 

Относно температурата и дали може да сипем по-студена вода - проверете дали на мъркащия приятел му харесва. Някои котки може да не са щастливи и да не им се хареса студената температура, други могат да се зарадват и да се освежат. Имате възможност да тествате, за да откриете какви са предпочитанията на вашия мъркащ приятел. 

Виж още