Прехранвам ли котката си?

котка с наднормено тегло Снимка: iStock

З атлъстяването е нарастващ и доста сериозен проблем при котешката популация. Всъщност доста голям процент от котките, прегледани от ветеринари, се считат или за котки с наднормено тегло, или за затлъстели. Въпреки това, с подходяща диета, график на хранене и режим на упражнения, това не трябва да е така за вашата котка. Ето няколко начина, с които да започнете.

1. Изберете най-добрата храна за котки

При избора на подходяща храна за гальовния спътник трябва да се вземат предвид много фактори. Диетата следва да бъде балансирана и пълноценна. Също така е най-добре да изберете храна, която е предназначена за съответния жизненн етап, в който се намира вашата котка. Например, котенцата се справят по-добре, когато се хранят с „храна за котенца“, формулирана за растеж. За по-възрастните представители, които имат по-бавен метаболизъм и храна за възрастни, която съдържа по-малко калории, но все пак доставя правилното ниво на хранителни вещества, би била удачен избор. Когато се съмнявате, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за препоръка.

2. Измерете храненията

котка с наднормено теглоСнимка: iStock

Храненето на вашата котка по свободен избор може да бъде проблематично, особено ако котката ви има склонност към преяждане. Гальовнитя приятели, хранени с две до три по-малки, премерени хранения дневно, са биха могли да поддържат теглото си по-добре от тези, които имат пълна купа с храна, от която си похапват на воля по цял ден.

Dogsandcats.bg

3. Регулирайте количествата според нуждите на вашата котка

На всяка опаковка котешка храна са изписани инструкции с необходимите порции, но имайте предвид, че те са ориентировъчни за всички котки. Всеки мъркащ приятел има своите индивидуални нужди, така че ако имате съмнения относно порциите храна, които биха били подходящи за вашето мъркащо приятелче - по-добър съветник от ветеринарния лекар няма да откриете.

4. Оценете телесното състояние на вашата котка

Ако гальовният домашен любимец е с добро тегло, трябва да можете да усещате неговите ребра, но не и да ги виждате, тъй като това вече би се класифицирало като поднормено тегло. Когато котката ви е седнала, а вие я гледате отгоре, трябва да виждате очертанията на хълбоците ѝ и да забелязвате лека талия. Не е добре нито костите да изпъкват твърде много, нито да виждате един голям кръг без никакви очертания.

5. Как да разпознаем наднорменото тегло

При затлъстяла котка ребрата и гръбнакът ще бъдат трудни за напипване. Ако под мъркащия спътник от двете страни има „гънка“, която се поклаща или люлее, докато мъркащият приятел ходи - вероятно теглото му е леко завишено.

При котка с поднормено тегло ще се виждат ребрата и тазовите кости. Хълбочните гънки може да отсъстват или поне да няма да имат мазнини. Вратът ще бъде тънък, а талията ще бъде по-изпъкнала от нормалното. Това може да е котка, която страда от хронично заболяване или, която е недохранена.

Помислете за други фактори

котка с наднормено теглоСнимка: iStock

Други фактори, които трябва да имате предвид, включват упражненията и енергийното ниво на вашата котка. Ако мъркащият спътник обича да прекарва деня си спейки на кравайче и единствената разходка, която прави е до купата за храна и вода или тоалетна, ще трябва да го стимулирате да се движи. Игрите са прекрасен начин за упражнения и страхотно забавление за вас, така че в никакъв случай не ги пренебрегвайте. Оптимално е да отделяте 5-10 минути всеки ден, за да поиграете с котката си. Ако все пак нямате тази възможност, то бъдете сигурни, че сте заобиколили гальовния си приятел с достатъчно играчки и все пак се включвате в играта няколко дни в седмицата.

Ако се съмнявате, вашият ветеринарен лекар е най-добрият източник на информация за диетата на вашата котка. Той може да ви помогне в изчисляването на порциите, както и да ви даде препоръки за подходяща храна за вашия гальовен приятел. Макар и да се радваме, когато нашите котки са леко пухкави и мекички, трябва да помним, че това тегло не е здравословно за тях и може да им донесе допълнителни проблеми със здравето.

Вижте още:

Затлъстяване при котките

10 начина да помогнете на котката си да живее по-дълго

Защо веганските диети са опасни за котките

Виж още