Защо веганските диети са опасни за котките

котка храна Снимка: iStock

Т ъй като все повече и повече хора избират веганска диета за себе си, някои собственици на мъркащи животни се чудят дали техните котки също могат да се възползват от този начин на хранене.

Въпреки че може да изглежда логично, че добавянето на повече зеленчуци към диетата е добре за здравето, тази концепция не се отнася за котките. Мъркащите животни не могат да оцелеят на веганска диета поради хранителните си нужди.

Хранителните нужди на котките

Всички котки, от домашни до големи диви видове, са задължителни месоядни животни - което означава, че трябва да ядат месо, за да оцелеят. Котките са хищници по предназначение: техните силни челюсти, остри нокти и зъби им помагат да ловуват и убиват плячка. Техните къси, прости храносмилателни пътища обработват месото много добре, но не могат да обработват твърде много растителни продукти.

Dogsandcats.bg

котка хранаСнимка: iStock

Котките са еволюирали да ядат месо и телата им разчитат на определени хранителни вещества, които идват само от животински източници. Тауринът, аминокиселина, е съществена част от диетата на котката и се намира само в животински продукти. Котките трябва да консумират директен източник на таурин, тъй като телата им не могат да го създават. Те се нуждаят от голямо количество протеини и не могат да усвояват добре въглехидратите.

Могат ли котките да хапват плодове и зеленчуци

Въпреки че вероятно сте виждали вашата котка да дъвче трева (или да яде някое от вашите ценени домашни растения!), котките не се нуждаят от плодове или зеленчуци в диетата си. Кучетата могат да се насладят на широк спектър от зеленчуци, но гальовните животни и кучетата имат различни хранителни нужди - котките са месоядни, а кучетата са всеядни. Храносмилателната система на кучетата е в състояние да преработва както месо, така и растителен материал, но котките могат да усвояват само месо.

Разбира се, някои плодове и зеленчуци са безопасни за мъркащите животни и те могат да ги консумират от време на време. Малко количество пюре от тиква или банан може да помогне при храносмилателни проблеми като запек и хронични космени топки. Листните зеленчуци и броколите са безопасни за котки, въпреки че те трябва да се дават пестеливо. Чесънът и лукът са токсични за котките и никога не трябва да се хранят с тях.

Защо котката ми не може да бъде веган

Липсата на месо и основни хранителни вещества в диетата на котката може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Хората сме всеядни: можем да смиламе както животински, така и растителен материал и веганската диета не е вредна за нас. Котките обаче не могат да усвояват растителен материал и по този начин не могат да абсорбират хранителни вещества от него.

Без месо в диетата си, котките могат да изпитат хранителен дефицит. Дефицитът или липсата на таурин може да причини проблеми със зрението, както и сърдечно заболяване, наречено разширена кардиомиопатия, което може да бъде фатално в някои случаи. Въпреки че синтетичният таурин се предлага като прахообразна добавка, експертите по котешкото хранене предупреждават, че телата на котките не обработват синтетичната версия толкова ефективно, колкото абсорбирането на таурин директно от месото. Синтетичният таурин трябва да се използва само ако е препоръчан от вашия ветеринарен лекар за здравословно състояние и трябва да се добавя към обикновена мокра или суха котешка храна, която вече съдържа таурин.

котка хранаСнимка: iStock

Веганската диета може също да причини загуба на тегло, стомашно-чревни проблеми и заболявания на пикочните пътища при котки. Казано по-просто, храненето на котка с веганска диета е като храненето на крава с месна диета – храносмилателната им система не е изградена да я преработва и  може да доведе до пагубен край.

Най добрата диета за котки

Има много възможности за храни за домашни любимци, които ще накарат котката ви да се чувства най-добре. Както мокрите, така и сухите котешки храни съдържат всички хранителни вещества, от които котката ви се нуждае, и повечето котки ще се чувстват отлично на диета, специфична за техния етап от живота. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да смените храната, тъй като той може да препоръча специфична храна или диета спрямо здравословните нужди на вашата котка.

Ако също така, ако обмисляте домашно приготвена диета за вашата котка, първо говорете с вашия ветеринарен лекар. Домашно приготвената диета може да бъде привлекателна опция, но може да е трудно да задоволите сами хранителните нужди на вашата котка. Като алтернатива можете да добавите истинско месо към обичайната диета на вашата котка. Неподправеното месо, което е печено или варено, без подправки е безопасно за котки, но избягвайте да храните месо, което е било сготвено в олио или масло. Те не трябва да се хранят със сирене и други млечни продукти, тъй като почти всички гальовни животни имат непоносимост към лактоза.

За родители на котки, които са загрижени за въздействието върху околната среда от използването на месо за храна за домашни любимци, помислете за избор на устойчива котешка храна. Има много възможности за органични, хуманно отгледани източници на месо без хормони. Тези устойчиви котешки храни ще осигурят задоволяване на хранителните нужди на вашата котка и можете да се чувствате добре, ако подкрепяте етични компании.

Като задължителни месоядни животни, телата на котките не са предназначени да обработват растителен материал. Следователно те трябва да получават хранителните си вещества от животински източници, главно месо. Котките се нуждаят от много протеини и таурин в диетата си, които не могат да получат от веганска диета. Някои плодове и зеленчуци, като листни зеленчуци и броколи, са безопасни за хранене на котки – но само в малки количества. Винаги се консултирайте с вашия ветеринар относно конкретна храна за здравословните нужди на вашата котка.

Вижте още:

Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Защо котките не могат да оцелеят без месо

Виж още