Признаци, че котката ви е притежателна спрямо вас и как да ѝ помогнете

котка и собственик Снимка: iStock

М ъркащите животни имат склонността да се държат така сякаш притежават всичко в нашите домове - най-хубавото място на дивана, най-високото върху гардероба, най-меката възглавница и т.н. Може също така да се случи и котката да си мисли, че притежава любимия си член на семейството.

Как да разберете, че вашата котка проявява притежателно поведение към вас или някай друг у дома - четете по-надолу:

1. Агресия

Може би най-лесният за разчитане признак, агресията може да включва съскане, ръмжене или дори нападане срещу друг човек или домашен любимец, който се намира около вас. В тежки случаи може дори да доведе до битка между котки.

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това може да е отговор на вашата котка, тъй като тя ви пази и иска вие да сте само и единствено за нея, а в момента играете с друг домашен любимец или разговаряте с някого.

2. Търсене на внимание

Въпреки че повечето от нас се радват да бъдат галени и блъскани с глава от нашите котки в знак на обич, някои гальовни животни може наастина да прекалят и да проявят екстремна форма на това поведение, ако се чувстват притежателни към собственика си. Понякога може да мяукат настойчиво или умишлено да ви пречат докато вършите работата си, за да насочат вниманието ви върху себе си.

3. Видимо недеволство и проблемно поведение

Демонстрирането на притежание може да се прояви под формата на нежелано котешко поведение, като драскане по мебели или уриниране или изхождане на неподходящи места, особено ако това са неща, които вашата котка обикновено не прави.

Въпреки че може да изглежда така, сякаш котката ви отмъщава, важно е да запомните, че тези поведенчески проблеми се раждат от стрес, а не от „лошо“ поведение. Котките нямат способността да рационализират и да действат като отмъщение и следователно никога не трябва да бъдат наказвани, ако възникнат тези проблеми.

котка и собственикСнимка: iStock

Какво можем да направим, за да ограничим поведението на притежание на котките?

За щастие има много неща, които можете да направите, за да помогнете!

Въпреки че никой от нас не обича да вижда котката си нещастна или неспокойна, малко време и усилия могат много да подобрят нейното благосъстояние. Някои основни съвети включват:

  • Добра ранна социализация

Както при повечето поведенчески проблеми, започването на добри навици отрано винаги е за предпочитане пред опитите за коригиране на поведенческите проблеми по-нататък. Всяка нова котка или ново трябва постепенно да се запознае с различни преживявания по контролиран и позитивен начин.

Спасените  котки или тези, които са имали ограничена социализация, когато са били малки, могат да намерят по-стресиращо да се адаптират към нови срещи по-късно.

  • Постепенно въвеждане на нови членове на семейството

котка и собственикСнимка: iStock

Независимо дали новият член на семейството е кученце, ново бебе или нова котка, постепенното запознаване ще помогне да се предотврати всяко ревниво поведение. Започнете с въвеждане на артикул, който мирише на новото ви бебе/кученце/котка в околната среда на вашата котка.

Оттам нататък можете да продължите да с кратки периоди, в които вашата котка може да види и помирише новодошлия, но от безопасно разстояние и в идеалния случай в отделено пространство. Почерпката с лакомство или награда към всяко взаимодействие може да помогне за изграждането на положителна асоциация в съзнанието на вашата котка.

С течение на времето може да увеличите продължителността на всяко взаимодействие, като винаги позволявате на котката си някъде безопасно да се оттегли, ако се чувства неудобно или претоварена.

  • Поддържайте рутината на котката стабилна

Може да е трудно да спазвате рутината на вашия мъркащ приятел, но се опитайте да го правите. Планирайте времето за хранене и игра на вашата котка така че да останат възможно най-постоянни и дръжте тоалетната на едно и също място. Не забравяйте, че във времена на предизвикателство галенето на котката ви е известно облекчаване на стреса!

Ако, например, знаете, че нещо като времето за хранене ще трябва да се промени, опитайте се да правите това бавно за определен период от време, вместо да го променяте внезапно в деня, в който бебето се прибере у дома.

  • Прекъснете негативните цикли

котка и собственикСнимка: iStock

Понякога е необходимо да спрем негативните цикли на поведение, преди да можем да продължим напред с по-положително поведение. Например, двама съквартиранти котки, които се бият, може да се наложи да получат отделни стаи за известно време.

Това може да позволи на собственика им да ги поздрави и да им осигури много любов и гушкане отделно. След като връзката им със собственика бъде закрепена, кратки периоди, в които двете котки се събират със собственика си, могат да бъдат въведени по контролиран начин с много награди и стимулиране на добро поведение.

Нежеланото притежателно поведение идва от място на емоционална несигурност и никога не трябва да бъде наказвано или порицавано. Въпреки това може да бъде полезно да дадете на котката си нещо друго, върху което да се съсредоточи, което може да бъде положително подсилено.

Един пример за това е играта „докосване“, при която котката се учи, че приближаването или докосването на обект води до награда. Във времена на стрес или конфликт котката има положителна дейност, върху която може да се съсредоточи.

Виж още