4 начина, по които дупето на вашата котка ви дава информация за здравословното състояние

котешко дупе Снимка: iStock

М акар и необичаен начин, по който да се информирате за общото здравословно състояние на мъркащия спътник, всъщност от неговите задни части можете да се осведомите за доста неща.

Състоянието на изпражненията на котката е един от най-бързите начини да се определи какво може да не е наред с мяукащото приятелче.

Важно е да следим как изглеждат котешките изпражненията, защото от тяхната форма и цвят можем да разберем дали нещо не е наред със здравето на котката ни.

Dogsandcats.bg

Нека да разгледаме четири важни неща, за които да следим дупето на гальовния приятел.

1. Малки парчета изпражнения, останали по дупето на котката

Ако имате дългокосместа котка, сигурно ви се е случвало да виждате малки парченца изпражнения, полепнали по дупето ѝ. И разбира се, котката ни след това се е качила на масата или на някоя друга мебел, за да остави този „прекрасен“ аромат.

котка в котешка тоалетнаСнимка: iStock

Това зацапване може да се появи, ако изпражненията на гальовния домашен любимец са меки и са особено разпространени при котки с диария. В такава ситуация би било добре  мяукащият домашен любимец да премине на повече суха храна, но ако състоянието му не се подобри - следващата стъпка е посещение при ветеринарен лекар..

От друга страна трябва да отбележим, че тези инциденти може да се случат и без котката ви да има диария. Както споменахми - при дългокосместите може да се залепят малко изпражнения, поради дългата козина. За да предотвратите това можете да подсрижете козината на мяукащия приятел в тази област, като можете да направите това сами у дома или да помолите ветеринар, ако се чувствате несигурни.

2. Котката ви има нужда от избърсване

Дупето на гальовния ви приятел има нужда от избърсване? Като цяло, това не бива да се случва. Котките са чудесни в почистването на козината си и трябва да се справят сами. Ако твърде често имат нужда от помощ - нещо не е наред.

Причините могат да са няколко:

  • Меки изпражнения: Ако изпражненията на гальовния приятел са по-меки от нормалното, те могат да залепнат за дупето му.
  • Наднормено тегло: Ако вашата котка е с наднормено тегло, може да ѝ е трудно да достигне зад себе си, за да почисти. Това е добър стимул да подложите вашето пухкаво коте на диета.
  • Артрит: Ако по-възрастна котка страда от артрит, тя също може да има проблеми с извиването, за да стигне до задната си част и да се почисти.

Ако е необходимо да помагате на котката си в определени моменти, можете да използвате топла вода и мека кърпа, за да забършете котето или мокри кърпички за домашни любимци.

3. Котката търка дупето си в пода

Всички сме били свидетели на този проблем, който е по-характерен при малките котенца, които още не са свикнали да се почистват добре. Въпреки това, ако възрастната ви котка скочи от тоалетната си, като остави неприятна, миризлива диря след себе си по пода - това може да е знак за няколко неща. Диария, глисти или други паразити могат да тормозят гальовния приятел, така че посещението при ветеринарен лекар трябва да се случи възможно най-скоро.

4. Често срещани здравословни проблеми, свързани с котешкото дупе

котешки изпражненияСнимка: iStock

Освен диария или паразити, има и други неща, които могат да са налице със здравето на гальовния ви спътник. Един често срещан проблем, са подутите анални жлези. Те са разположени от двете страни на аналния отвор, отделят важна миризма, която покрива изпражненията и се използва за маркиране. Нормалното изпражнение, излизащо през ректума, оказва достатъчно натиск върху жлезите, за да освободи миризмата. Но ако изпражненията са прекалено твърди или прекалено меки, това няма да доведе до освобождаване. С течение на времето жлезите могат да се подуят и да причинят дискомфорт, затова е добре да проверите състоянието с ветеринарен лекар.

Трябва да отбележим, че вие сами няма да успеете да видите аналните жлези подути, но честото търкане на дупето в пода може да е индикация за това състояние.

Друго, което можете да забележите, ако се вгледате в дупето на мяукащия спътник са дребни, мърдащи се неща в тази зона. В такава ситуация незабавно заведете котката си на ветеринар, защото вероятно са червеи и, ако се мотаят в изходната зона, проблемът вече е напреднал. Всъщност, ако нещо странно виси от дупето на вашата котка или в изпражненията му (като връв, например), заведете го на ветеринар. Дори ако изглежда, че връвта е излязла напълно, все още може да има парче в тялото на мяукащия спътник.

Със сигурност не сте предполагали, че по изпражненията или котешкото дупе ще добиете толкова информация за котката си. Е, тази зона в никакъв случай не бива да се пренебрегва, така че следете мяукащия си спътник и реагирайте бързо с преглед при ветеринар, ако се налага.

Вижте още:

4 котешки бъркотии, които трябва да почистваме

Как да почистим котешките изпражнения

Как трябва да изглеждат котешките изпражнения

Виж още