Пъзели за котешка храна: каква е ползата от тях за вашата котка

котка и интерактивен пъзел за храна Снимка: iStock

К отешките стопани са наясно, че въпреки че техните котешки другари харесват в рутина, те също могат да се отегчат доста бързо, което може да доведе до всякакви пакости. Хранителните пъзели за котки може да са идеалното решение! Тези пъзели ангажират мозъка на вашата котка и я карат да се движи, докато се храни. Какво точно представляват пъзелите за котешка храна - ще научим в настоящата статия!

Какво е пъзел за котешка храна?

Пъзелите за котешка храна обикновено са пластмасови контейнери в различни цветове, форми и размери. Те са предназначени да накарат домашния любимец да „работи за храната си“. Хранителните пъзели за котки предлагат дейност за обогатяване на околната среда и могат да бъдат създадени от всеки материал или предмет, който може безопасно да побере котешката храна.

котка и интерактивен пъзел за хранаСнимка: iStock

Котките могат да бъдат много придирчиви по отношение на типа хранителен пъзел, който харесват (това не е изненадващо), така че ако вашето космато приятелче не се захване веднага с един, опитайте други, докато намерите такъв, който да угоди на придирчивия му вкус. Ключът е да изберете такъв, който засилва сетивата и инстинктите на котката ви.

Dogsandcats.bg

Видове пъзели за котешка храна

Повечето пъзели в търговската мрежа са предназначени за суха котешка храна, но можете да опитате и да поставите мокра в тях. Когато избирате каква котешка храна да използвате във вашия пъзел, помислете за почистването на пъзела след това.

Има пъзели, които изискват котките да повдигат прозрачни пластмасови контейнери, да отварят чекмеджета с лапите си или да измъкват храна от лабиринт. Други изискват използването на устата, за да извадят храната. Някои пъзели стоят върху здрава основа, докато други са върху постелки.

Хранителните пъзели за котки не трябва да струват много пари. Има много налични в търговската мрежа опции, но можете да направите свой собствен пъзел с котешка храна, като използвате обикновени домакински предмети като:

котка и интерактивен пъзел за хранаСнимка: iStock

  • Картонени тръби (може да ползвате такива от тоалетна хартия, но трябва да служат само за суха храна)
  • Празни пластмасови бутилки за вода
  • Картонени кутии от яйца (уверете се, че са чисти)
  • Пластмасови чаши
  • Пластмасови формички за лед

Мобилните пъзели за храна са особено забавни, защото вашата котка може да ги търкаля по пода, добавяйки допълнителен елемент на преследване към играта. Но се уверете, че котката ви наистина може да стигне до храната си и не е твърде затруднена. Идеята на тези пъзели не е да разочаровате котката си, а по-скоро да я ангажирате в лесна задача, за която ще бъде възнаградена.

И както винаги, дайте приоритет на безопасността на вашата котка, като се уверите, че няма остри ръбове, малки парченца, които могат да бъдат погълнати, или заострени части на пъзела, които могат да наранят вашето коте.

Предимствата на пъзелите с котешка храна

Хранителните пъзели са полезни за инстинктивното поведение на котката по следните начини:

котка и интерактивен пъзел за хранаСнимка: iStock

  • Лечение на скуката

Въпреки че е вярно, че котките спят много, те се нуждаят от стимулация по време на будните си часове, в противен случай могат да причинят хаос в дома ви. Котките запазват силен инстинкт за дебнене и ловуване, така че пъзелът е чудесен начин да накарате мъркащия си спътник да използва инстинктите си за „гонене“ на плячка.

  • Регулиране на храната и управление на теглото

Подобно на играчките за котки с лакомства, хранителните пъзели могат да се използват за снабдяване на вашето коте с цялата му порция храна. Тъй като хранилките с пъзели насърчават умствената и физическата стимулация, използването им за раздаване на храна е чудесна възможност за котки, които иначе не са активни.

  • Намаляване на нощните хранения

Спането през нощта, без да се събуждат, за да нахранят котката, е мечта за някои родители на домашни любимци. С хранителен пъзел тази надежда може да се превърне в реалност, тъй като осигурява на вашето коте пълен достъп до нощното им хранене. Освен това котешките пъзели правят така, че котката да не може да изчисти цялото си хранене за минути.

Перфектният пъзел за котешка храна за вашия космат приятел ще го ангажира в целия процес на преследване, лов и улавяне на плячка. Може да му отнеме известно време, за да свикне с новата играчка, но след като веднъж това се случи, със сигурност ще имате един щастлив котешки ловец у дома!

Виж още