Рак на надбъбречната жлеза при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

В серията от статии за здравето на мъркащите домашни любимци, говорим за най-различни болести, които могат да сполетят косматите ни приятели. За съжаление домашните любимци също могат да се разболеят от различни видове рак. В тази статия ще поговорим за тумора на надбъбречната жлеза, който кара жлезата да произвежда твърде много от някои хормони. Това може да доведе до повишаване на сърдечната честота, кръвното налягане и честотата на дишане. Тези симптоми са периодични (не присъстват през цялото време), тъй като хормоните, които ги причиняват, не се произвеждат през цялото време или се произвеждат в малки количества.

Ракът на надбъбречната жлеза при мяукащите животни е доста рядък, все пак се случва. Обикновено се появява при по-възрастните котки. Тъй като този тумор засяга ендокринна жлеза, която функционира за разпространение на хормони, това води до разпространение в други части на тялото.

Можете да следите за следните симптоми:

  • Слабост
  • Липса на апетит
  • Липса на енергия
  • Липса на интерес към обичайните дейности
  • Задъхване и учестено дишане
  • Повишено уриниране
  • Повишена жажда
  • Диария
  • Гърчове
  • Подут корем

Поставяне на диагноза

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не е ясно защо това състояние се появява при мъркащите животни. Както споменахме по-рано, симптомите могат да се появяват на периоди, а понякога почти да отсъстват, което прави трудно неговото хващане.

Ветеринарният лекар ще извърши необходимия физически преглед и евентуално други изследвания - кръвни или на урината. Те ще покажат колко добре работят вътрешните органи на вашата котка и дали има някакви инфекции. Вашият ветеринарен лекар може също да назначи специален кръвен тест, който ще покаже дали надбъбречната жлеза функционира нормално.

Лечение

Често състоянието се лекува с лекарства или хирургия. По време на операцията засегнатата надбъбречна жлеза ще бъде отстранена. Тъй като надбъбречната жлеза е близо до някои много големи кръвоносни съдове, операцията може да бъде предизвикателство. Ако по това време се установи, че други органи са засегнати от тумора, те също ще трябва да бъдат отстранени, частично или изцяло, в зависимост от състоянието.

Грижи за котката след операцията

След като туморът на вашата котка бъде отстранен и тя може да се върне у дома с вас, но ще отнеме известно време, докато се върне към нормален живот със стандартната активност. Очакваната продължителност на живота на вашата котка ще зависи от това дали има други здравословни състояния, съпътстващи ракът на надбъбречната жлеза. Някои котки ще продължат да живеят три или повече години, докато други имат по-кратка продължителност.

Вижте още:

Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

Диафрагмална херния при котки

Полипи на дебелото черво при котките

Виж още