Рани по ушите на котката, поради агресивно чесане

котка се чеше Снимка: iStock

С изключение на раните от битка, повечето наранявания на ухото при котки се причиняват от одраскване. Това може да остави ухото възпалено или подуто от абсцес (инфекция) или хематом (събрана кръв под кожата поради травма). Има много неща, които могат да накарат котката да се почеше толкова агресивно, че да разрани ухото си. Също така в някои случаи гальовните животни могат да получат бойни рани, които водят до разкъсване или подуване на ухото.

При всички положения трябва да внимавате за следните симптоми:

  • Струпеи, косопад, възпаление около ухото
  • Кървене, секрет или корички в ушния канал
  • Подуто ухо
  • Котката ви държи ухото си надолу
  • Почесване на ухото и клатене на главата

Причини за нараняване на ушите при котките

котка се чешеСнимка: iStock

Ушните инфекции и ушните акари, които предизвикват прекомерно чесане на областта, са най-честите проблеми с ушите при котките. Ако у дома живят повече котки, които не винаги се разбират боят може да доведе и до травма на ушите. Трябва да реагирате незабавно, ако забележите следните неща:

Dogsandcats.bg
  • Ако има активно кървене от което и да е място, различно от ушния канал, приложете директен натиск с пръсти, за да контролирате кървенето. (Носете ръкавица, за да предпазите ръката си от кръв.)
  • Може да се използва и марля или друг абсорбиращ материал, но има вероятност той да се отлепи и да предизвика отново кървене в областта.
  • Ако кървенето стане прекомерно или ако разрезът се инфектира, заведете котката на ветеринарен лекар.

Лечение на ушите на котката

Бойните рани на ухото се третират като всяка друга рана. Те се почистват, на котката се предписват антибиотици и, ако е необходимо, се използват конци под седация.

котка се чешеСнимка: iStock

Ако нараняването на ухото се дължи на прекомерно чесане, тогава причината за чесането трябва да се идентифицира и да се лекува. Ако се установи, че причината са ушни акари, вашият ветеринарен лекар обикновено ще лекува с локален продукт за тази цел.

Ушите, подути поради абсцес, ще бъдат дренирани и почистени и на котката ще бъдат предписани антибиотици. Ушите, подути от хематом, ще бъдат източени от натрупаната кръв и ще бъдат поставени множество шевове, за да се предотврати повече подуване. Шевовете обикновено се отстраняват след 14 дни.

Други причини, поради които ушите на котката могат да се наранят

Други състояния, които могат да причинят прекомерно чесане на ушите, засягат други части на тялото по почти същия начин. Тези състояния включват трихофития (дерматофитоза), краста и някои видове рак.

В повечето случаи, ухото на гальовния приятел заздравява добре с подходящо лечение. Котки, които имат повтарящи се ушни инфекции, понякога развиват полипи в ушния канал, които ще трябва да бъдат отстранени хирургически. За съжаление, малко може да се направи, за да се предотврати развитието на проблеми с ушите. Въпреки това, незабавното лечение е най-доброто, което може да направите, ако забележите, че нещо не е наред с ушите на мяукащия ви спътник.

котка се чешеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да почистя ушите на котката ми

Как да дам лекарство на котката си

Виж още