Разбират ли котките, когато хората им мяукат

котка у дома Снимка: iStock

К отките изразяват мнението си по различни причини и са винаги готови да ни предупредят, че сме се забавили с храната или пък, за да съобщят за някоя тяхна нужда. Звуците, които те издават включват мяукане, мъркане, виене и съскане. Всеки от тези вокализация има различно значение и цел. Например мяукането обикновено се използва за привличане на вниманието на хората, докато по-силното и натрапчиво такова може да е израз на разгонване или пък страх.

Много котешки стопани обичат да мяукат в отговор на своите котки, защото така изглежда сякаш водят разговор със своите гальовни спътници. Няма как да не се запитаме - дали котките разбират, когато им мяукаме в отговор?

Какво се случва, когато мяукаме на котките си?

котка мяукаСнимка: iStock

Мяукането на котката се използва предимно като форма на комуникация с с хората, а не с други животни. Котките рядко вокализират помежду си, освен в някои случаи на чифтосване или териториални спорове.

Dogsandcats.bg

Съдържанието и целта на мяукането към човека може да варира в зависимост от причината, поради която гальовният приятел мяука, но като цяло изглежда, че то се използва като начин за котките да привлекат вниманието ни. Възможно е те да се опитват да ни кажат, че са са гладни, жадни, изпитват болка или искат да ги пуснем навън.

Когато мяукаме на котките си, е по-вероятно те да ни отвърнат с мяукане, защото са се научили, че така могат да общуват с нас. Котките се учат, като наблюдават и имитират поведението на другите около тях. Така че, когато чуят, че мяукаме, те знаят, че могат да отвърнат на мяукането, за да им обърнем внимание. Това разбира се не се получава при всички гальовни животни, някои не са склонни да мяукат толкова, а други просто не държат да отвръщат на стопаните си.

котка мяукаСнимка: iStock

Какво означава, ако котката ми престане да мяука в отговор?

Ако гласовита котка изведнъж спре да мяука, това може да е причина за безпокойство. Възможните причини за тази промяна в поведението могат да бъдат многобройни, но обикновено това означава, че котката може да е болна или да изпитва болка. Затова би било добра идея да се обърнете към ветеринарния си лекар за съвет или да заведете мяукащия спътник на ветеринар.

Не е изключено и гальовният приятел просто да реши, че не иска да отговаря на вашето мяукане без да има конкретна причина за това. Котките са своенравни животни и могат много бързо да променят мнението си, така че ако мъркащият приятел не е болен, нито изпитва болка, а просто е решил да не отговаря на вашите мяукания - не му се сърдете.

В заключение, въпреки че вашата котка може да мяука в отговор на вас, когато вие мяукате, тя най-вероятно не го прави, защото разбира какво точно казвате. По-вероятно е мяукането им да е просто отговор на звука от гласа си. Въпреки това изглежда вероятно, че те поне възприемат някои от намерението да се свържете. Затова следващия път, когато мяукате на котката си, вижте дали можете да получите обратно мяукане в отговор. Ако не получите отговор, това означава, че котката ви не ви обича или не ви цени. Тя може просто има свой собствен начин да го покаже.

котка мяукаСнимка: iStock

Вижте още:

Защо котката ми не мяука

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Как котките манипулират стопаните си

Виж още