Разбират ли се котките Савана с други котки

Котка Савана Снимка: iStock

С авана котката е един от най-големите и скъпи домашни любимци в света. Саваните станаха в последно време доста популярни и са известни като страхотни домашни любимци. Ако имате такъв див мъркащ приятел у дома, може да се питате дали си съжителства спокойно, ако въведете у дома втора котка.

А ако вече имате котка, може да се притеснявате, че дивата линия на Савана ще създаде проблеми. В тази статия ще обсъдим всичко, което трябва да знаете за отношенията на породите „Савана“ към останалите котки.

Разбират ли се Савана котките с други котки?

Котка СаванаСнимка: iStock

Саванските котки са известни с това, че обичат други домашни любимци в домовете си, но по-дивите версии на породата могат да бъдат агресивни към други домашни любимци. Тяхната толерантност към други животни зависи от отглеждането им. Саваните са разделени на пет класа: F1, F2, F3, F4 и F5. Първоначално са разработени чрез кръстосване на Сиамски котки с Африкански сервали. Сега обаче освен сиамските се използват и други породи домашни котки. Различните поколения имат различно количество диви гени, като F1 има най-много и F5 има най-малко.

Dogsandcats.bg

F1 и F2 са много по-агресивни и са самотници, докато F4 и F5 имат толкова малко дива ДНК, така че не се считат за толкова диви. Така че F1 и F2 не са чудесни за отглеждане с други котки, докато F3 до F5 като цяло са щастливи да живеят с други мъркащи приятели.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да запознавате новите домашни любимци бавно. Тази стъпка е особено важна за Саваните F1 и F2; поради тяхната естествена агресивност, те трябва да бъдат въвеждани бавно и в ранна възраст с наблюдение от собственика. Другите три вида савани също трябва да се въвеждат бавно, но е по-вероятно те да се затоплят към новите котки по-бързо от F1 и F2.

Котка СаванаСнимка: iStock

И все пак, котките Савана обичат компанията на други домашни любимци

Всъщност е по-добре за вашата Савана да има още един домашен любимец. Те могат да станат разрушителни, ако не могат да освободят енергията си със заедно със собственика или друг домашен любимец. Така че, след като ги запознаете с други домашни любимци, ако приемем, че другият домашен любимец харесва Савана, те вероятно ще станат близки приятели. Саваните имат безумни количества енергия и обичат да я изразходват в игри с другите, но имат толкова много енергия, че по-възрастна котка вероятно няма да може да смогне на темпото им. Поради нуждата им от упражнения и умствена стимулация, все пак ще трябва да отделяте много внимание на вашата Савана.

Котка СаванаСнимка: iStock

Грижа за котката Савана

Въпреки буйния си нрав, Саваните са много дружелюбни и изискват много внимание. Ако нямате време да им се посветите, може да се окажете, че ремонтирате или заменяте няколко от вещите си, защото те просто ще ги унищожат. Те нямат специфични диетични изисквания, но тъй като са по-активни от повечето домашни котки, най-добре е да ги храните с балансирана диета, състояща се от храни с високо съдържание на протеини.

Дали вашата Савана котка се разбира с нови котки зависи много от типа Савана, който имате. F1 и F2 могат да бъдат по-агресивни към други котки, докато по-късните поколения (F3-F5) естествено обичат да бъдат около други домашни любимци. Важно е да запомните, че винаги трябва да въвеждате нови домашни любимци бавно.

Котка СаванаСнимка: iStock

Виж още