Трябва ли да подстригваме козината на лапите на дългокосместите котки

котешки лапи Снимка: iStock

В ъпреки че котките обикновено се справят много добре с грижата за козината си, някои се нуждаят от малко помощ при подстригването на козината. Една област, която предизвиква известен дебат между собствениците, е космите по лапите на котките. Всяка порода котки е различна и докато тези с къса или средно дълга козина рядко се нуждаят от подстригване на лапите си, докато мъркащите животни с по-дълга козина като Мейн Куун могат да се възползват от скъсяване на козината от време на време.

С това казано, освен ако козината на лапите на мяукащия приятел не създава проблем, не е нужно да я подстригвате. Вашата котка може да се чувства напълно комфортно, дори ако оставите козината да расте.

Да подстригваме ли козината на лапите или не?

котешки лапиСнимка: iStock

В повечето случаи не е необходимо да подстригвате козината на лапите на котката. Грумърите обаче често скъсяват козината в тази област, защото изглежда по-спретнато.

Dogsandcats.bg

Има някои случаи, в които трябва да подстрижете козината:

  • Ако отпадъците и мръсотията се хванат в снопчетата и след това проследят къщата.
  • Ако кичурите дразнят котката ви, те вероятно ще създават дискомфорт в мъркащия приятел.
  • Ако котката ви се затруднява да ходи по твърди, лъскави повърхности, възможно е козината под лапите и да я кара да се пързаля. Подстригването ще помогне за поддържане на баланс и ще улесни тичането без подхлъзване.
  • Всеки сноп дълга коса може да се сплъсти, а това е доста неудобно. Това също може да доведе до проблеми с ходенето и дори до инфекция, така че подстригването става необходимо.

5 прости съвета за грижи за котешките лапи

котешки лапиСнимка: iStock

Въпреки че може да не е необходимо да подрязвате снопчетата на пръстите на краката, има други начини, по които можете да помогнете да се грижите за лапите на вашата котка, като се уверите, че са спретнати и че няма риск от инфекция или други проблеми.

1. Осигурете възможности на котката ви за драскане

Гальовните приятели могат да се справят добре с поддържането на собствените си нокти с редовно драскане по абразивни повърхности. Котките, които излизат на открито, често намират дървета, огради и други твърди повърхности, върху които да се почешат. Това не само поддържа съществуващите нокти, но помага за премахване на мъртвите слоеве на нокътя.

Драскането също предлага облекчаване на стреса и е метод за маркиране на територия. Ако котката ви не излиза на открито, уверете се, че има стълбове за драскане или други места, които може да използва с тази цел.

2. Подкъсяване на ноктите

котешки лапиСнимка: iStock

Въпреки че вашата котка е добра в поддържането на ноктите си до известна степен, тя наистина се нуждае от помощ понякога и това означава, че ще трябва да подрежете ноктите. Подрязването на ноктите е полезно за вас, защото предотвратява забиването на дълги и болезнени нокти и означава, че е по-малко вероятно котката ви да повреди мебелите.

Купете качествени машинки за подстригване и започнете да режете ноктите, когато котката ви е коте. Това ще улесни ритуала, когато порасне.

3. Почиствайте лапите

Мръсотиите могат да заседнат в лапите на вашата котка, между пръстите им и в пухкавата част на лапите. Като цяло вашата котка ще може да се справи добре с премахването на повечето мръсотия, но това означава дъвчене и евентуално гризане. Ако забележите, че котката ви има мръсни лапи, почистете ги с влажна кърпа.

4. Проверете за наранявания и рани

котешки лапиСнимка: iStock

Почистването на лапите ви предоставя добра възможност да огледате лапите, ноктите и останалата част от областта за наранявания и рани. Котките използват лапите си много и ако ходят върху нещо остро или нещо друго вредно, това може да причини увреждане, което ограничава подвижността и причинява болка, когато котката ви се опитва да се придвижи. Бъдете нежни, но търсете ожулвания, порязвания, рани, обриви и други възможни проблеми.

5. Предпазвайте от екстремни температури и вредни вещества

Котешките лапи са чувствителни, ако котката ви ходи по повърхности, които са изключително горещи или студени. Освен това, ако гальовният приятел ходи през вещества като белина или силни почистващи течности, инсектициди или други химикали, те могат да се наранят. Да не говорим, че след това котката ви ще се оближе и може да погълне препарата, което е опасно за здравето и живота ѝ.

Котешките лапи са чувствителни и нашите котешки приятели се нуждаят от помощ, за да ги предпазят. Въпреки това, освен ако котката ви не проявява признаци на дискомфорт или болка, причинени от космите по лапите ѝ, няма причина да подстригвате козината. Ако козината се нуждае от грижи, можете да го направите сами или можете да накарате грумър да го направи вместо вас. Проверявайте редовно лапите на гальовния спътник, особено след много горещо или студено време, за да сте сигурни, че са в добро състояние!

Виж още