Трябва ли да поставим ваксина срещу бяс на котката, ако не излиза навън

поставяне на ваксина на котка Снимка: iStock

П одобно на хората, котките са податливи на няколко заболявания, които могат да бъдат смъртоносни. Има обаче и добри новини, тъй като за повечето от най-тежките котешки болести има ваксинации. Когато е ваксинирана, имунната система на котката ви ще бъде подготвена да се справи с болестите и затова ваксинирането на котката ви е толкова важно.

Ваксинацията срещу бяс не само е жизненоважна за котките, отглеждани на закрито, но и в много държави по света, включително ако пътувате в Европейския съюз, тя е задължителна.

Защо моята домашна котка трябва да бъде ваксинирана срещу бяс?

поставяне на ваксина на коткаСнимка: iStock

Този въпрос е напълно разбираем, тъй като котките не са изложени на въздействието на други котки и животни навън. Проблемът е, че гальовните животни могат да избягат навън, което увеличава риска да се сблъскат с друго животно. Бесът е силно заразно заболяване, което засяга всички бозайници, а не само котките. Вашата котка може да се зарази с болестта при среща с куче, катерица, прилеп и други.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви е изложена на бяс, зарази се с болестта и след това се върне у дома, тя може да предаде болестта на вас и вашето семейство, което би било наистина кошмарно. Лечението на бяс при хората е болезнено и не е нещо, което бихте пожелали на никого. Най-лошото е, че след като се появят клинични признаци и симптоми на бяс при вашата котка, шансът тя да оцелее е близък до нула процента.

Дори ако котката ви никога не излиза навън, не знаете какво може да се случи. Особено ако живеете в къща извън града, където може да има други животни навън. Вярно е, че рискът е почти минимален при котки, които никога не напускат дома, но все пак съществува.

Колко честодомашните котки се нуждаят от ваксини срещу бяс?

поставяне на ваксина на коткаСнимка: iStock

Ветеринарните лекари препоръчват котето да се ваксинира за бяс от 4-месечна възраст, но през първите 12 месеца от живота му. След като им бъде направена първоначалната серия ваксинации, честотата ще варира между 1 и 3 години в зависимост от вида на ваксината.

Ваксинирането на вашата домашна котка за бяс е от съществено значение, дори ако тя винаги остава в дома или апартамента ви. Това ще помогне да предпазите тях и вас от тази смъртоносна вирусна инфекция.

Ветеринарните лекари препоръчват да ваксинирате котката си, когато тя е още коте. Рискът от заразяване с болести се увеличава значително, ако чакате мяукащия приятел да стане възрастен, за да го ваксинирате.

поставяне на ваксина на коткаСнимка: iStock

Вижте още:

Бяс при котките, какво трябва да знаем?

Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

Може ли котката ми да ме зарази с болест

Виж още