Трябва ли да приютя временно котка преди да си осиновя

осиновяване на котка Снимка: iStock

А ко планирате да осиновите нова котка, може да се чудите дали имате всичко необходимо за домашния любимец и най-вече - дали сте готови на тази стъпка. Често хората обмислят дали да не станат приемно семейство за някой мъркащ приятел, който си търси дом, за да „опипат почвата“ и да разберат как се чувстват с животинчето и дали се справят добре.

Има много неща, които човек трябва да обмисли преди да донесе ново животинче у дома - време за игра, грижа, поддържане на козината, осигуряване на всичко необходимо и бюджет. Може също да искате да разберете какъв тип темперамент и порода биха се вписали в начина ви на живот. Някои котки изискват повече внимание, други не чак толкова, а трети могат да бъдат изключително привързани и да ви преследват навсякъде.

осиновяване на коткаСнимка: iStock

С всичко, което трябва да обмислите относно родителството на домашни любимци и вашия нов космат приятел, ако искате да разберете как изглеждат месец или дори повече от живота на с котка, може наистина да опитате да станете приемен родител на мъркащ приятел преди да го осиновите.

Dogsandcats.bg

Какво представлява приемен дом за котка

Да направите дома си приемен за мъркащ домашен любимец е да го приютите временно. За това трябва да работите с организация, която да ви повери избрано от вас (или от тях, ако нямате претенции) животинче, като вие поемате разходите по неговото отглеждане.

След известно време можете самите вие да осиновите мяукащото приятелче, ако го почувствате като свое или пък да помогнете на други хора да го осиновят.

Предимства на приютяването на коте

осиновяване на коткаСнимка: iStock

Най-хубавото от тази работа е, че вие действително помагате на мяукащ приятел да си намери дом. Дали това ще бъде вашият или на някой друг - със сигурност котето ще се чувства много по-комфортно в домашна обстановка, отколкото в приют с още много други животни. Още повече, че така помагате и на самия приют, тъй като обикновено тези места изнемогват от бездомни животни и много трудно намират спокойно място за всяко едно от тях.

Ако досега не сте имали домашен любимец или котка, може да помислите за приютяване временно на такова, преди да осиновите. Това е чудесен начин хем да помогнете на бездомен домашен любимец, хем да се уверите дали сте готови за котка.

Шансът да се влюбите в котката, на която сте дали подслон е доста голям и тя от „временна“ да стане постоянен член на вашето семейство.

Вижте още:

Каква котка да си взема

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

Как да изберем коте, което да подхожда на нашето семейство

Виж още