Как да изберем коте, което да подхожда на нашето семейство

деца и коте Снимка: Pixabay

А ко искате да увеличите семейството си с котешки спътник, то е важно да откриете „правилното“ животинче. Колкото и да е трудна тази задача, все пак е важно да проучите какви възможности имате, преди да заживеете с мъркащ приятел.

Особено ако имате голямо семейство с деца, задължително трябва да обмислите ситуацията добре. Всяка котка има уникална личност, темперамент, поведение и здравословно състояние. Преди да вземете емоционално решение (със сигурност не е трудно да приберем коте у дома), трябва да помислите каква е динамиката във вашето семейство и начина ви на живот.

Ако например децата ви са пораснали и ходят на училище, а вие сте заети и работите - може би няма да ви подхожда мъркащ приятел, който е несамостоятелен и иска постоянно внимание, защото просто няма да имате възможност да му предложите такова.

Ако сте в дилема и се чудите как да подходите, сме ви подготвили няколко съвета, които биха могли да ви насочат към избора на котешки домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Котките имат различни личности

коте със семействоСнимка: iStock

Смятаме, че да живеете с котка винаги е правилното решение, но все пак не всеки гальовен представител би бил подходящ за вас. Някои хора много обичат да играят с котките си и имат време за това, други предпочитат по-спокойни животинчета, които по-скоро се излежават на дивана отколкото да търчат наоколо.

Ако искате да осиновите животинче, можете да се свържете с организация, която има животни за осиновяване. Те познават животните си, особено тези които са били в приемни семейства, защото така научават как тези приятелчета си взаимодействат с временните си стопани. Така ще могат да ви дадат необходимата информация за различните характери на котките.

Разбира се, може да се случи да се спрете на някое коте в сайта на организация, а когато отидете на място - да се влюбите в друго или то да ви избере. Все пак, трябва да отбележим, че ако не искате на всяка цена твърде игриво коте - можете да изберете някое, което по-пораснало, например над 6 месеца. Малките котенца на 2-4 месеца са страшно игриви, така че ако не се чувствате сигурни - заложете на „улегнала“ котка.

Породата също има голямо значение за характера

Ако искате да се сдобиете с породисто коте, тогава също можете да се поинтересувате от видовете породи, както и основни черти на характера им. Ако сте се спяли на конкретна порода, трябва да проучите дали можете да я откриете в България. Едни от най-популярните породи у нас са Британските късокосмести, Персийските, Сиамските и други. Ако например сте твърдо решени да се сдобиете с Норвежка горска котка или Девън Рекс - може би ще се затрудните и вероятно ще трябва да потърсите развъдници в чужбина, защото тези породи рядко биха се открили в България.

Глупите в социалните мрежи, както и изложбите за котки могат да ви помогнат да намерите контакти, както и да се запознаете с конкретаната порода, която ви интересува от по-близо.

Вижте още: Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

Как да изберем котка, която ще се впише в нашето семейство и начин на живот

коте със семействоСнимка: iStock

Преди да донесете котка у дома, помислете за членовете на семейството във вашия дом и каква е динамиката на дома ви като цяло. Една много страхлива и срамежлива котка може да се стресира в шумен дом с малки деца. В такава ситуация, може би някоя спокойна, но социална и смела котка би била добър избор за вас.

Трябва да съобразите дали имате време да се грижите за домашния любимец. За съжаление много стопани решават да осиновят коте, защото е много по-лесно да се отглежда от куче. Макар че това не е далеч от истината, все пак, не бива да оставяте гальовния спътник на произвола на съдбата.
Редовните прегледи при ветеринар, обезпаразитяване, ваксини или други нужди на котката трябва да са приоритети за вас и никакъв случай не бива да неглижирате каквито и да е било симптоми, които забелязвате в котката си.

Освен много радост, животът с домашен любимец е и голяма отговорност.

Поведенчески проблеми при котките

Ако имате голямо семейство, включително деца у дома е важно да съберете колкото се може повече информация за мяукащото приятелче преди то да заживее с вас. Котките са доста непредвидими и често преминават през различни фази на поведенчески проблеми, но е добре да знаете какво можете да очаквате (доколкото това е възможно).

Затова бъдете реалисти и помислете дали можете да преглътнете някои пакости и нелепи котешки моменти. От друга страна - обучението, игрите и изграждането на силна връзка с домашния любимец винаги ще са от полза за вас и щастливото съжителство с котка. Впрегнете общи семейни усилия, за да обучите гальовния домашен любимец на някои основни правила във вашия дом.

Вижте още:

Каква котка да си взема

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

Как да запознаем децата с коте

Виж още