Трябва ли да се притеснявам, ако котката ми спи прекалено много

котка спи Снимка: iStock

К отките са известни с това, че спят навсякъде и по всяко време. Може да ги намерите свити в тесен кръг с опашка на лицето или излегнали се на дивана по гръб. Често те подремват на най-невероятните места - мивката, саксията с цветя или клавиатурата на компютъра. Но колко сън е твърде много сън, дори за котките?

 Ако има забележима промяна в продължителността на съня на котката ви, особено в комбинация с други признаци и симптоми, трябва да планирате посещение при ветеринарния си лекар. Той ще може да прегледа животинчето и да установи дали всичко е наред с него.

Какво е нормалното време за сън на котката

Котките спят средно около 15 часа на денонощие, като интервалът е от 12 до 20 часа на денонощие. Това изглежда не оставя много време за нищо друго. Нашите котешки приятели обаче, подобно на хората, са индивиди с индивидуални нужди и навици.

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките имат цикъл на сън и бодърстване със средна продължителност 105 минути. През това време те са будни средно 26 минути, а през останалите 79 минути от цикъла са в различни фази на сън. В рамките на 24-часовото денонощие котката ви може да премине през около 13 такива цикъла.

Може би сте забелязали, че мъркащите животни периодично сменят любимото си място за спане. Това, което някога е било любимото им котешко легло, сега е отхвърлено заради по-привлекателната купчина пране. Смята се, че това служи за няколко цели. То може да намали тежестта на паразитите, като остави кърлежите и бълхите, които също може да са се настанили на тяхното място. То също така намалява миризмата им и ги прави по-малко предсказуеми, което е полезно, когато могат да бъдат обект на лов в природата.

Какво влияе върху продължителността на съня на котките

Има много фактори, които влияят на това колко часа спи една котка, по-специално: възраст, порода, индивидуалност, лов, време, диета, прехранване, скука, стрес, болест или нараняване.

Много котки се опитват да прикрият заболяване или недъг. Това идва от наследството на предците им, тъй като в дивата природа котките са както хищници, така и плячка. Проявата на признаци на заболяване ги прави по-уязвими. При съвременните ни спътници това може да затрудни грижещите се за тях да разберат дали са болни. Котките използват съня като естествено средство за почивка и възстановяване след болест, а дълбокият сън е времето, когато се извършва „изцелението“.

Летаргия или просто сън?

котка спиСнимка: iStock

Летаргията е симптом на заболяване и трябва да се разграничава от нормалния сън на котката. Домашен любимец, който е описан като летаргичен, може да спи повече от обичайното, да проявява намален интерес към заобикалящата го среда, да става и да се движи по-малко, дори когато не спи, и като цяло да има по-малко енергия за ежедневните дейности.

Затова е важно да се запознаете с нормалните дейности и навици на вашата котка. Опознаването на котката ви носи много ползи както за нея, така и за вас. То може да ви помогне да забележите промените в нейната индивидуалност, обичайни дейности и ежедневни навици. Тези знания ще ви помогнат да помогнете на вашия котешки приятел в началото на заболяването, когато може да се направи повече за подобряване на качеството му на живот. Записването на прости неща, като например дали котката ви е яла, пила или се е изходила всеки ден, е полезна и понякога животоспасяваща информация.

Ако котката ви е летаргична, особено ако това е съчетано с други признаци на заболяване, препоръчително е да се обърнете към ветеринарния лекар.

Признаци, които може да сте забелязали:

 • Повишен или понижен апетит и жажда
 • Промени в тоалетното поведение и отделянето на урина и изпражнения
 • Повръщане
 • Диария
 • Лош дъх
 • Загуба или увеличаване на теглото
 • Затруднено дишане
 • Кихане, кашлица
 • Болка или промяна в цвета на венците

Списъкът с разстройства, заболявания и наранявания, които могат да причинят летаргия на котката ви, е дълъг. Той варира от леки до по-сериозни случаи. Вашият ветеринарен лекар ще използва своите клинични познания и опит, за да стесни списъка с възможни диагнози. Обикновено той започва с поредица от въпроси, т.нар. снемане на анамнеза, и след това преминава към физикален преглед и, ако е необходимо, към лабораторни изследвания.

котка спиСнимка: iStock

Често срещани причини за летаргия:

 • Инфекция с вирус, например котешки грип
 • Бактериални инфекции
 • Артрит или болка
 • Затлъстяване
 • Котешки рани, абсцеси и други травми на опорно-двигателния апарат
 • Паразити
 • Анемия
 • Диабет

Ако сте загрижени за котката си и нейните навици за сън, непременно се обадете на ветеринарната си практика за среща. Дори и да е фалшива тревога си заслужава да проверите. В случай че мъркащият приятел е в отлично здраве, но спи доста може да страда от... скука. Затова се погрижете за има достатъчно играчки и забавления във вашия дом, а също и се радва на вашето внимание и време за игра с вас!

Вижте още:

Страдат ли котките от безсъние

Защо котките спят толкова много

Защо котката ми обича да спи до мен

Виж още