Защо котката ми обича да спи до мен

котка и стопанин Снимка: iStock

Н якои мъркащи приятели са самостоятелни и не чак толкова общителни - те обичат да гледат с часове през прозореца, играят сами и не търсят толкова внимание от стопаните си. Вечер биха предпочели или да тичат напред-назад, или да се сгушат на кравайче в котешкото си дърво или любимия стол.

Други представители обаче, няма да спрат да мяукат докато не ги пуснете в спалнята си. Тези приятели спят до вас неотлъчно цяла нощ или поне до към 03-06ч преди да стане време за любимите нощни забавления.

Макар че котките генерално са самостоятелни, наблюдава се, че много от тях обожават да спят при собствениците си всяка нощ, а причините са най-различни:

  • Вашето легло е удобно

Мъркащите приятели прекарват много часове всеки ден в сън. А още по-забавното е, че те сигурно са подремнали във всяко място в дома ви. Вашето легло със сигурност е едно от любимите места на гальовния приятел, просто защото е много удобно - меко и със завивки, където котката ви може да се скрие във всеки един момент.

Dogsandcats.bg
  • Топлина

Гальовните животни търсят топлина навсякъде в дома. Тъй като вечер става хладно, гальовният приятел със сигурност е готов да потърси възможно най-топлото място и това със сигурност е вашето легло, където вие спите.

  • Котката ви обича

Въпреки че го показват по различен начин - котките обичат хората си. Спането с вас може просто да е един от начините, по които котката ви показва обич. Пък и можем да се съгласим - ние също сме много щастливи от това, че мъркащият домашен любимец идва да се гушка при нас. Тъй като котките имат по-висока температура от човешката с 1-2 градуса - зимата това се превръща в нашата малка печка.

котка и стопанинСнимка: iStock

  • При вас котката е в безопасност

Мъркащите животни се чувстват много добре, когато знаят, че сме наоколо защото им осигуряваме храна и защита. Още повече, че когато спят - гальовните приятели могат да се чувстват уязвими. Дори и във вашия дом да няма какво да ги нападне - те могат да предпочетат да спят при вас, защото знаят, че ще ги защитите в случай на нужда.

Трябва ли да оставяте котката ви да спи при вас

Със сигурност много собственици имат някои известни съображения за спането с домашен любимец като хигиена или спокойствие на съня. Това решение е лично ваш избор. Някои хора спят по-спокойно, ако мъркащият им приятел също се е гушнал при тях. Други не успяват да се отпуснат, още повече ако котката е активна и дори и да спи няколко часа непробудно до вас, настъпва моментът, в който тя ще скочи на главата ви готова за игра.

Относно хигиената - със сигурност не е добра идея котката да се катери върху леглото или вас, ако преди това е отишла до тоалетна например, защото ще разнесе пясък. Все пак, трябва да отбележим, че котките са много чисти животни. Минути след като са посетили тоалетната, можете да ги откриете в някой ъгъл да се почистват. Въпреки това, ако се притеснявате или живеете в къща, където коткаат ви прекарва много време в двора - може би е по-добре да избягвате да я допускате в леглото си.

Разбира се, общата хигиена на дома, редовната смяна на спалното бельо са гаранция за чистота на дома и борба с бактерии.

Не можем да отречем, че сънят с мъркащ приятел може да е много приятен и топъл, ако котката ни стои спокойна и спи с нас.

Вижте още:

Защо котките спят толкова много

Защо котката спи върху главата ми

Котките сънуват ли

Виж още