В кои случаи котките могат да хриптят

котка с отворена уста Снимка: iStock

К акто всеки родител на котка знае, тези приятели могат да издават всякакви странни звуци. Необичайно мяукане или мъркане, „чуруликане“ когато гледат птици през прозореца и други. Можете да чуете обаче и котката си да хрипти. Това е звук, който често може да бъде съпроводен от повръщане след това и наподобява кашлица или кихане. Тези „атаки“ обикновено могат да продължават няколко секунди, като няко мяукащи животни могат да изпъват врата си сякаш се опитват да вдишат по-добре.

Разлика между хрипове и повръщане на космена топка

За съжаление, разликата между гальовен домашен любимец, който хрипти, и котка, която кашля топка косми, може да бъде трудна за определяне. Ако все пак не видите повърната топка с косми - значи стана дума за хриптене или повръщане на нещо друго (в зависимост от цвета на пихтиестата течност, която ще видите).

Какво причинява хрипове при котките

Няколко различни фактора могат да играят роля, когато става въпрос за това състояние. Кашлицата и хриповете при котките понякога се свързват с респираторни алергии или астма. От друга страна хрипове могат да се появят и, ако палавият мяукащ приятел е хапнал нещо, което не е трябвало и чуждо тяло се е заклещило в дихателните пътища.

Понякога обаче, хриповете при котки са симптом на сериозни котешки заболявания - сърдечните червеи и паразити, пневмония иди друго.

Dogsandcats.bg

Кога следва да посетим ветеринарния лекар

котка ветеринарСнимка: iStock

В случай че не можете да установите причината за появата на хрипове при вашата котка и ги чувате доста често - следва да посетите ветеринарния си лекар, за да прегледа животинчето. Тъй като мяукащият ви приятел вероятно не хрипти постоянно (ако е така - това е спешен случай), би било полезно да запишете видео на тези пристъпи, за да покажете на ветеринарния си лекар.

Трябва да отбележим, че ако котката ви видимо не може да диша, дави се или хрипти непрекъснато - трябва да реагирате веднага час по-скоро и бързо да заведете домашния любимец на ветеринар.

Какво представлява лечението за котешки хрипове

Това много зависи от причината, поради които те се появяват, затова трябва да заведете мъркащия приятел на ветеринар, за да прегледа котката ви. Както споменахме - може да става дума за алергия, астма, паразити или нещо по-сериозно. Следвайте стриктно инструкциите на вашия ветеринарен лекар, за да излекувате мяукащото животинче възможно най-скоро.

Макар че рядко сме сподобни да тълкуваме поведенията на мяукащите животни, със сигурност трябва да реагираме, ако нещо необичайно се случва с тях. Хриповете могат да бъдат трудни за разпознаване, но ако се появяват често - следва да се консултираме с ветеринарен лекар.

Вижте още:

Алергична ли е котката ми към пясъка в тоалетната си

Защо кихат котките

Защо котката ми хърка

Виж още