Алергична ли е котката ми към пясъка в тоалетната си

котка киха Снимка: iStock

К отешката тоалетна е ключов аксесоар за собствениците на мяукащи животни. Изключение могат да правят котките, които живеят в къща и имат възможност преспокойно да използват двора, за да извършват необходимите си нужди.

Колкото и да сме се постарали да изберем подходящата тоалетна и пясък към нея - не е изключено мъркащият приятел да развие алергия към него.

Разбиране на котешките алергии

Според WebMD, ако котката ви има алергии, нейната имунна система започва да идентифицира ежедневните вещества като опасни. Въпреки че веществото може да е често срещано във вашата среда и безвредно за вашата котка, тялото му става прекалено чувствително към него и това може да доведе до екстремни реакции. Когато тялото на вашата котка се опитва да се отърве от дразнещото вещество, се появяват някои от често срещаните симптоми на алергия, като хрема и сълзене на очите.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Постелката (пясъкът) за котешката тоалетна често предизвиква въздушен алерген, причинен от праха, който излиза от тоалетната на мъркащия ви спътник. Ароматизираната постелка е по-вероятно да предизвика алергична реакция, отколкото неароматизираната. Наблюдава се, че повечето бентонитни постелки генерират голямо количество прах, който може да причини алергии не само на мяукащите животни, но и на стопаните им.

Вижте още: Страда ли котката ми от алергия?

Симптоми на алергия към котешкия пясък за тоалетна

  • Респираторни симптоми

Котките, които са алергични към котешка тоалетна, могат да имат редица респираторни проблеми. Можете да забележите, че мяукащият спътник киха често в опит да премахне дразнителя от носните и дихателните си пътища. В допълнение, котките често могат да развият сърбеж, сълзене на очите или хрема, някои дори стигат и до суха кашлица или хрипове.

  • Кожни проблеми

котка се чешеСнимка: iStock

Кожата на домашния любимец може също да сочи към алергия. Логично - котката ви може да се чеше много по-често и усърдно от необходимото. Някои котки дори могат да развият обрив, който се появява доста скоро след като гальовните животни са отишли до тоалетна и са имали контакт с постелката.

  • Анафилактичен шок

Това е доста тежко и крайно състояние, което може да се появи много рядко, но все пак си струва да го споменем. Типично за всички алергии, това е най-тежкото положение, което е спешен случай и изисква незабавна помощ. Можете да забележите, че котката ви започва да се подува. Това се случва, защото се получава реакция на дихателните пътища и може да се стигне до момент на задушаване.

Справяне с алергия към котешка тоалетна

Ясно е какво трябва да предприемете - ако установите, че котката ви страда от алергия към постелката си в тоалетната - време е да я смените. Препоръчително е да използвате такава без аромат и по възможност с ниско съдържание на прах, за да намалите шансовете за алергия.

В случай че алергията не изчезва дори и след мяната на пясъка за тоалетна - уговорете час с ветеринарния лекар, за да предпише необходимите лекарства или да даде други препоръки как да се справите.

Всички проблеми свързани с котешката тоалетна могат да са много неприятни както за котките, така и за стопаните. Собствениците често „притръпват“, защото някои котки са склонни и при най-малкото неразположение да избират друго място от апартамента, където да извършат нуждата си. Затова, в името на безпроблемното съжителство, хигиената и здравето на мъркащия спътник - трябва да правим всичко от себе си, за да поддържаме котешката тоалетна изрядна. 

Вижте още:

Защо котката ми пишка върху леглото

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Виж още